Середа, 24.04.2024, 13:05:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 4 » В Івано-Франківську відчинив двері оновлений Музей Олекси Довбуша
15:40:02
В Івано-Франківську відчинив двері оновлений Музей Олекси Довбуша
Нещодавно в Івано-Франківську відчинив свої двері оновлений музей Олекси Довбуша, що створений і працює завдяки  академіку Володимиру Васильовичу Грабовецькому.  
Видатний  історик написав більше 1000 праць, з яких 150 присвячені життю та діяльності Олекси Довбуша. Саме Володимир Васильович свого часу довів історичну реальність особи Довбуша. А в 1995 році історик відкрив Івано-Франківський державний історико-меморіальний музей Олекси Довбуша. 
«Утримувати музей і розвивати його – це справді велика подвижницька робота», - розповідає академік Володимир Грабовецький. Фінансування та підтримка не завжди знаходяться, а музейні виставки, макети і стенди колектив музею Довбуша створює власним коштом. Будь-якій допомозі тут раді. Нещодавнє оновлення зовнішнього вигляду музею надзвичайно тішить академіка. «Мені дуже приємно, що музей оновився із занепаду, в якому перебував останні роки. Так, ніби воскрес. І я тішуся, що один із наших меценатів – Володимир Миколайович Грабовецький», - розповідає Володимир Васильович. 
Академіка з його молодшим тезкою поєднує не лише прізвище та ім’я. Вони походять з одного роду Грабовецьких. «Як історику, мені вдалося виявити безцінні документи про те, що наш рід походить із давніх часів. Збереглася перша письмова згадка про Грабовецьких з 1401 року! Я маю автентичні документи, які ілюструють, що Грабовецькі брали участь у всіх національно-визвольних змаганнях на Прикарпатті і в Україні», - ділиться відкриттями історик Володимир Грабовецький. Він вже підготував книжку «Родовід Грабовецьких» і відзначає, що цей рід славно продовжується у наш час.  
«Нещодавно  я ближче познайомився зі своїм тезкою Володимиром Грабовецьким – представником того роду Грабовецьких із нашого Грабовця, який дав одну з гілок предків галицького князя. Два Грабовецькі і Довбуш – це символічно!..», - переконаний старший Грабовецький. Така символічність, на його думку, полягає у зв’язку поколінь. 
«Ось  я роблю історію, а молодший Володимир  Грабовецький допомагає цій справі своїм внеском – меценатською роботою», - відзначає академік і додає: «Вірю, що Володимир Грабовецький продовжить свою роботу, а Господь йому допоможе і люди його зрозуміють… Зрозуміють, що наші Грабовецькі з покоління в покоління служать національній ідеї, оживляють її, створюють такі умови, щоби нація могла втриматися. Я би дуже хотів, щоби люди прислухалися до моїх слів – бо варто підтримати тих, хто збереже державу, мову, націю і наш добробут».

Переглядів: 530 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024