П`ятниця, 29.03.2024, 12:27:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 17 » В Івано-Франківську вшанували пам‘ять розстріляних націоналістів
16:13:04
В Івано-Франківську вшанували пам‘ять розстріляних націоналістів

В Івано-Франківську вже традиційно вшанували пам‘ять розстріляних у 1943 році німецькою окупаційною владою українських націоналістів.

Віче-реквієм відбулось сьогодні, 17 листопада, на вулиці Страчених, інофрмує “Галицький кореспондент”.

До пам’ятника Страченим націоналістам поклали квіти, а священнослужителі провели панахиду за розстріляними. На акцію, попри холодну погоду, зібралося декілька десятків людей. 

«На жаль, найосновніше те, що про ці події люди майже нічого не знають. Не знають, що тут відбувалось. Захід дійсно важливий, адже потрібно вшанувати пам’ять розстріляних людей», – зазначає Ярослав Коретчук, директор Обласного музею національно-визвольної боротьби.

Історик каже, що потрібно примножувати пам’ять про загиблих і передати це наступним поколінням. І такі віче потрібно відвідувати частіше, особливо молоді.

«Є багато версій, хто їх здав. Одна з них така, що видав поляк, а інша – мешканець села Микитинці», – додає він.

Олександр Данилюк, голова ГО “Незламні” каже, що до цієї акції долучається щорічно і вважає, що молоді варто більше дізнаватись про історичні події.

“Ми прийшли вшанувати пам‘ять героїв, яких розстріляли під час вистави німці. Для нас важливо, що ми пам’ятаємо і творимо молитву за загиблими. Хлопці, які тут загинули, хотіли незалежну державу і їх боротьба втілилась в тому, що в 1991 році Українська держава стала незалежною. Ми можемо бути вільними, щасливими тільки у своїй державі і це велика цінністі. Боротьба не зупиняється. Бачимо загострення, не знаємо, чим завершиться», – говирить міський голова Руслан Марцінків.

Нагадаємо, 14 листопада 1943 року в Станіславському театрі відбулася прем’єра оперети “Шаріка”. Близько 17.30 до залу ввійшли гестапівці й перекрили всі входи й виходи. Поліція піднялася на сцену і наказала припинити виставу.

Коли вони робили обшуки, то перед задніми рядами знайшли два пістолі й гранати. У коридорі театру пролунали постріли – одного есесівця було поранено. Гестапо затримало близько 100 осіб.

Чотирьох скрутили й назвали членами ОУН, 15 осіб засудили до страти. О 13:30 їх вивели під стіну єврейської синагоги і вбили.


Переглядів: 145 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024