П`ятниця, 26.04.2024, 01:02:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 24 » В Яворові вшанували майстрів гуцульської різьби
15:44:37
В Яворові вшанували майстрів гуцульської різьби
У прикарпатському селі Яворові відзначили 190-річчя Юрія Шкрібляка та 120-річчя від дня народження Юрія Корпанюка — основоположників і найвидатніших майстрів гуцульської різьби по дереву.
Завдяки надзвичайному таланту Юрія Шкрібляка ще при житті вважали класиком гуцульського різьблення. Родина Шкрібляків – це велика династія талановитих різьбярів, ткачів, вишивальниць, писанкарок, мосяжників. Різьблені шедеври Юрія Шкрібляка, що експонувалися на численних міжнародних і вітчизняних виставках та відзначалися найвищими нагородами, знаходяться у найпрестижніших музеях України та багатьох зарубіжних країн.
Уже майже 200 років його талант не перестає дивувати і хвилювати усіх, кому дорога Гуцульщина. Творчість Юрія Шкрібляка вивчається у мистецьких навчальних закладах. Його творчий доробок до сьогодні слугує великою школою для молодого покоління майстрів.
У Яворові Косівського району, родинному селі митця, пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція на тему «Феномен українського художнього деревообробництва». Відбулася урочиста академія з нагоди 190-річчя з дня народження Юрія Шкрібляка та 120-річчя від дня народження його онука, не менш талановитого різьбяра Юрія Корпанюка.
Юрій Шкрібляк, як і всі гуцули, вірив, що правильний візерунок надає речам магічну силу, — говорить праправнук Юрія Шкрібляка, правнук Юрія Корпанюка Заслужений художник України Василь Корпанюк.
У центрі села відкрили та освятили пам’ятник Юрію Шкрібляку. Діяла виставка, на якій були представлені 150 творів не тільки Юрія Шкрібляка, але й вироби його синів, онуків, правнуків, а також сучасних майстрів художнього деревообробництва України. У рамках свята пройшов четвертий вернісаж гуцульських ліжників «Барвограй-2012».

Переглядів: 590 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024