Вівторок, 16.04.2024, 11:09:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 20 » Вчені відкрили новий факт про чудотворну ікону з Прикарпаття
15:23:27
Вчені відкрили новий факт про чудотворну ікону з Прикарпаття

У селі Липівка Тисменицької ОТГ розташована дерев’яна церква Воскресіння Христового XVII ст.,  в якій довгий час береглася Липівська чудотворна ікона «Богородиця-Одигітрія». Днями уродженець села та історик Ігор Любчик знайшов документальні підтвердження, що святиня відзначена особливим актом коронації.

Зазначимо, що ікони в католицизмі, відзначені особливим актом коронації як найшанованіші, Чудодійні ікони Богородиці. Літургійний акт коронування зазвичай здійснює Папа або делегований єпископ. Липівська «Богородиця-Одигітрія» відома як така, що зцілює очі, повідомляє Фіртка.

Цікавим залишається й той факт, що коронація Липівської ікони у першій половині ХVIII ст. відбулася на кілька десятків років раніше, аніж коронація ікони у Погоні.

«Як бачимо, повідомляється тільки про одну срібну корону і серце. Однак, під час церковної реформи Йосифа II коштовну корону і серце, напевно, було знято. Така практика була з багатьма іконами. І тільки через 130 років у 1880-х рр. місцева парафіянка Анелька Майковська зробила пожертву двох корон вже з дорогоцінними каменями, які замінили попередню срібну корону і срібне серце», - розповідає Ігор Любчик.

Також з архівних записів стало відомо, що вона була не лише намальованою, але й мала оздоблення цінними металами.

«… у 2003 р. зроблена фахова експертиза ікони мистецтвознавцем-реставратором Валерієм Твердохлібом, за результатами якої констатовано її особливу мистецьку цінність. Встановлено, що сам розмір ікони невеликий і становить 37х42 см. Натомість зі свого боку дуже хотілося підтвердити її історичну цінність, яка була б вперто задекларована у документах. І ось у церковній візитації 1755 р. записано: «У церкві є два образи. Один більший, а другий малий. Другий образ пресвятої Діви Марії з голубою шовковою заслінкою. На тім образі коронка срібна і серце срібне»», - додає історик.  


Переглядів: 127 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024