Вівторок, 23.04.2024, 22:57:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Січень » 20 » Велич України в її Соборності
17:39:39
Велич України в її Соборності

Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-подія, приурочена до Дня Соборності України, яка розгорнута у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка.

В історії України є події, які за своїм історичним значенням доленосні. Одне з них - Соборність України. 100 років тому, буремного 1919 року, 22 січня, у Києві, на Софійському майдані було проголошено Акт Злуки українських земель в єдину Соборну неподільну державу Україну. У тексті Акту Соборності утверджувалось: «Однині на всіх землях України, розділених віками - Галичині, Буковині, Закарпатській Русі і Наддніпрянській Україні - буде одна, велика Україна. Мрії, для яких найкращі сини України жили і вмирали, стали дійсністю. Однині повіки буде одна, самостійна Українська Народна Республіка». І хоча державі не пощастило тоді зберегти єдність і незалежність, а Акт Злуки виявився швидше декларативним, юридичним, проте сама ідея соборності, незалежності залишилася в серцях людей.

У 71-у річницю Акта Злуки (22 січня 1990 року) в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій - «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова та висловили своє бажання жити у незалежній країні. Сьогодні, після початку неоголошеної війни Росії проти України, проблема соборності України, на жаль, є не менш актуальною. День Соборності України - це нагадування нинішнім і прийдешнім поколінням про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель!

На ювілейній книжково-ілюстративній виставці-події «Велич України в її Соборності» представлено видання, в яких висвітлено питання взаємин УНР і ЗУНР у 1918-1920 рр., описано передумови та основні причини об'єднавчого процесу, охарактеризовано події, пов'язані з умовами укладання Акта злуки, проаналізовано політичні, соціальні, культурні, історичні аспекти незалежності й соборності України, простежено розвиток відповідних державотворчих ідей, розглянуто шляхи розбудови соборності України за сучасних умов.

Привернуть увагу користувачів представлені на виставці видання: «Державотворчий потенціал української соборності», С. Адамович «Соборність та регіональний розвиток у суспільно-політичному житті незалежної України», Т. Гунчак «Україна: перша половина ХХ століття», Р. Іванченко «Українська державність в 20-90-х рр.», І. Нагаєвський «Історія української держави двадцятого століття», А. Панюк та М. Рожик «Історія становлення української державності», О. Рубльов та О. Реєнт «Українські визвольні змагання 1917-1921 рр.», О. Салтовський «Концепції української державності в історії вітчизняної політичної думки», В. Сергійчук «Українська соборність», О. Удовиченко «Україна у війні за державність» та інші, які допоможуть вам почерпнути цікаву інформацію про ці події.

Тож, у дні відзначення Дня Соборності запрошуємо Вас до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на перегляд книжкової виставки.


Переглядів: 380 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024