Середа, 24.04.2024, 17:43:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Листопад » 15 » Весь світ – в альбомі, або Філателія в Івано-Франківську
00:02:18
Весь світ – в альбомі, або Філателія в Івано-Франківську
Гортаючи альбом з поштовими марками, ми неначе здійснюємо подорож навколо світу. Адже марка – це маленька частинка історії й культури кожної держави. Важко уявити собі більш інтелектуальне й вишукане хобі. Відомим філателістом є, наприклад, королева Великобританії Єлизавета ІІ. Не всім відомо, що наше місто теж має давні філателістичні традиції. В тому, що Івано-Франківськ – це аж ніяк не останнє місто на філателістичній карті України, переконався «Західний кур’єр».

Марки в обласному масштабі
Філателістичний клуб у Станиславові діяв ще у 1937-1938 рр. Він був заснований при Відділі Польського Татранського Товариства – громадської організації, основною метою якої був розвиток туризму й спорту. В 50-х роках виникло Станіславське добровільне товариство колекціонерів, куди входили не лише філателісти, а й нумізмати та інші збирачі раритетів. У 1964  р. була заснована Обласна спілка філателістів. Зараз до цієї спілки належать 46 членів. Найстаріший івано-франківський філателіст – Василь Михайлович Яремин, якому виповнилося 92 роки, наймолодшим членам спілки близько 50 років. Більшість філателістів нашого міста цікавиться марками України й Західної Європи.
«На жаль, сучасна молодь рідко цікавиться марками, тож філателістами є здебільшого люди старшого віку, – зауважує Володимир Драгоман, голова Обласної спілки філателістів. – Та й пенсіонеру таке хобі нерідко виявляється не по кишені. Наприклад, у продажу в нашому місті були блоки марок, випущені до Євро-2012, які коштували більше трьохсот гривень. Не кожен пенсіонер зможе дозволити собі їх придбати».
 Збираються філателісти Івано-Франківська щонеділі з 10.00 до 12.00 в міському дитячому шаховому клубі «Дебют», що знаходиться на вул. Незалежності, 152-б в районі 63-го заводу. Тут можна обміняти, продати чи купити марки, поспілкуватися з цікавими людьми, ознайомитися з каталогами марок. Членський внесок Обласної спілки філателістів – 25 грн. у рік. Вступити до неї можуть усі, хто цікавиться філателією й колекціонує марки та інші поштові раритети. В нашому місті також діє філателістичний магазин на вул. Незалежності, хоча в багатьох містах подібних крамниць уже давно немає.
Відомими філателістами, що проживають в Івано-Франківську, є Веслав Савін, Анатолій та Микита Задорожні, Зеновій Жеребецький.     

Колекціонер зі світовим ім’ям
Мало кому відомо, що в Івано-Франківську мешкає один з найвідоміших філателістів України – Веслав Олександрович Савін, почесний філателіст, член правління Асоціації філателістів України. «Моє захоплення філателією розпочалося ще в 1955 р., – розповідає він. – Коли навчався у сьомому класі, побачив марки з портретами видатних письменників. З того часу й почав колекціонувати».
У 1961 р. пан Веслав вступив до місцевого товариства філателістів, а згодом став головою Обласної спілки філателістів. Разом з іншими членами спілки організовував в Івано-Франківську всесоюзні, обласні, міські філателістичні виставки.
У 1982 р. пан Веслав брав участь у всесвітній виставці в Бельгії, де отримав посріблену бронзову медаль. Попереду були подальші перемоги на світових та європейських виставках – великі позолочені медалі в Парижі, Празі; позолочені медалі в Болгарії, Великобританії, Туреччині та інших країнах; великі срібні медалі у Римі, Токіо. Всього пан Веслав отримав більше ста медалей на міжнародних та українських виставках. Він також був комісаром на всесвітніх і європейських заходах, тобто офіційним представником філателістів України. «Важливо, що на цих виставках ми представляли державу, – вважає пан Веслав. – Адже на всіх заходах були представлені прапори держав-учасниць, а серед них і прапор України».
Основна тема його зацікавлень – французький живопис на картмаксимумах, тобто поштових картках з марками і штемпелями, що об’єднані з карткою спільним сюжетом. Цікавиться пан Веслав і поштою Галичини та польовою поштою Росії. 
У 1992 р. тодішній голова Асоціації філателістів України В. Бехтір звернувся до пана Веслава з проханням організувати в Івано-Франківську першу національну філателістичну виставку. «Я одразу ж запропонував випустити з нагоди цієї події марку, – згадує пан Веслав. – У результаті був випущений блок «Троїсті музики» з написом «Перша національна філателістична виставка м. Івано-Франківськ». Адже ця виставка справді стала першою в історії незалежної України. До її організації доклали багато зусиль і знані івано-франківські філателісти Анатолій Задорожний і Михайло Гарбуз, а також інші члени спілки».
В цьому році філателістична експозиція з Івано-Франківська вирушила до всесвітньої виставки в Таїланді, де Веслав Савін теж отримав срібну медаль.

Філателістична династія
Ви бажаєте більше дізнатися про історію рідного краю? Тоді вам неодмінно варто прочитати книгу, написану івано-франківською династією філателістів. Батько й син, Анатолій та Микита Задорожні, у книзі «Галичина: історія і філателія» розглядають історію краю через призму філателії. На жаль, книга вийшла дуже малим тиражем, тож знайти її досить важко. Вісімнадцять розділів, що розповідають про історію Галичини в прадавні та княжі часи, ілюстровані марками, конвертами, листівками на ту ж тематику. З цього видання читач може дізнатися, наприклад, що частина людей в Галичині вже прийняла християнство у 872 р., тобто раніше, ніж Україна загалом. Це було ще за життя святого Мефодія.
«Колекціонувати я почав завдяки батькам, – розповідає  Анатолій Задорожний. – Мій батько працював кореспондентом обласного радіо, і до нього часто приходили листи з марками. Він приносив їх мені, я відмивав їх від клею й наклеював до альбому, адже в ті часи марки ще наклеювали, а не складали у клясери, як тепер. Крім того, моя мама працювала в краєзнавчому музеї, а там у той час збиралися філателісти. Побувавши на цих зустрічах, я щиро зацікавився марками».
Книга стала своєрідним підсумком колекціонування, яким Анатолій Задорожний займався близько півстоліття. Продовжувачем сімейної традиції є його син Микита. Він медик за професією, як і його батько, що працював лікарем-анестезіологом, і також цікавиться філателією. В колекції батька й сина Задорожних – листи, що були написані ще прапрадідами сучасних галичан. Наприклад, Левом Шептицьким, предком митрополита Андрея Шептицького. Частина з них – ще дофілателістичного періоду, тобто були відправлені до винайдення поштової марки. В 2011 р. на всеукраїнській філателістичній виставці в Одесі експозиція «З історії пошти в Східній Галичині 1759-1900 рр.», представлена Анатолієм та Микитою Задорожними, отримала велику золоту медаль та гран-прі. 
Анатолій Задорожний певний час очолював Обласну спілку філателістів, а одного разу навіть допоміг урятувати справжній філателістичний скарб. Колись у нашому місті жив дуже відомий філателіст Василь Комаров, який заповів свою колекцію краєзнавчому музею. Рідкісні марки мало не потрапили до рук ділків з Одеси, проте пан Анатолій та тодішня директор обласного краєзнавчого музею Олександра Синиця зуміли цьому перешкодити, і колекція залишилася в нашому місті. Очевидно, вона зберігається в музеї досі. Проте чи побачать її колись іванофранківці, невідомо.

Філателіст-краєзнавець
Колекціонер і краєзнавець Зеновій Жеребецький  відомий іванофранківцям перш за все завдяки унікальним поштівкам з видами старого міста. Експонати з його колекції служать ілюстраціями для багатьох краєзнавчих видань, статей. В 2011 р. вийшов подарунковий альбом «Івано-Франківськ на давній поштівці», що об’єднав у собі 303 раритети з колекції пана Зеновія. Проте його захоплення поштівками почалося саме з колекціонування марок. 
«Марками я зацікавився ще з дитинства, – згадує пан Зеновій. – Пристрасть до колекціонування передалася мені від батька. Тоді купував ті марки, що були доступні, в основному тематичні: футбол, фауну, космос. Пам’ятаю, в ті часи можна було купити пакет зі ста погашеними марками за одного карбованця. Пізніше почав збирати хронологічні колекції деяких країн, а коли Україна стала незалежною, зосередився винятково на  колекціонуванні марок, пов’язаних з рідною державою». 
Основна тема колекції марок пана Зеновія – світова україніка. Тобто не лише українські марки, а й випуски інших країн, тематично пов’язаних з Україною. Цікавими є збірки поштових раритетів, присвячених Івану Франку та Тарасу Шевченку.  В колекції – марки тих держав, пошта яких діяла на території сучасної України.
Проте особливою гордістю дослідника є колекція станиславівського листування (1818-1918 рр.). Ця експозиція удостоєна медалей XІ та  XІІІ Національних філателістичних виставок «Укрфілексп». Серед експонатів колекції – конверти з першими поштовими станиславівськими датівниками дофілателістичного періоду, ілюстровані поштові картки з видами Станиславова від 1898 р. Зокрема поштівка, що ілюструє статтю, випущена в світ видавництвом «Zaklad artystowski Karola Schwidernocha» у Відні, надіслана зі Станиславова 15.04.1898 р., а наступного дня отримана у Чернівцях. До колекції також належать конверти зі штемпелями австрійської пошти, штемпелі військової цензури часів Першої світової війни. 
«Найбільше цінуються так звані цілі й цілісні речі, тобто конверти чи поштові картки з маркою і штемпелем, – пояснює дослідник. – Такий екземпляр більш цінний, ніж марка сама по собі. Адже філателія – це передусім дослідження історії пошти, тому цікава не лише марка, а й те, як франковане поштове відправлення відповідно до чинних поштових тарифів потрапило до адресата».
 9-13 жовтня цього року у Львові відбулася регіональна філателістична виставка «ГАЛФІЛ-2013», де пан Зеновій виставляв свою експозицію «Станиславів. Портрет цісарсько-королівського міста на поштівках 1898-1918 рр. (з історії станиславівського листування 1818-1918 рр.)». 
«Хотів би побажати  колекціонерам-початківцям бути наполегливими й не розчаровуватися, якщо не вдається постійно поповнювати колекцію цікавими екземплярами, – радить пан Зеновій. – Інколи вдається поповнити свою колекцію одним чи двома експонатами за рік. Оберіть тему, яка вас цікавить, і починайте її розробляти. Читайте відповідні сайти в інтернеті, філателістичні книги, журнали. І намагайтеся дізнатися про кожен екземпляр вашої колекції якомога більше».
В наш вік цифрових технологій і комп’ютерів ми все рідше надсилаємо й отримуємо «справжні» листи, написані рукою близької людини, в гарному конверті й з цікавою маркою. Проте погодьтеся, саме в таких листах є «душа» і своєрідний шарм. Тож цінуймо поштову марку, поки вона ще з нами. Адже невідомо, як складеться її подальша доля в епоху інтернету.
Олена БУЧИК 

Переглядів: 1018 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024