Четвер, 28.03.2024, 21:25:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Січень » 22 » Від церкви до церкви, від села до села. Краєзнавці створять каталог усіх дзвонів Калуського району
17:51:33
Від церкви до церкви, від села до села. Краєзнавці створять каталог усіх дзвонів Калуського району

Як повідомляли «Вікна», колекція майбутнього калуського музею дзвонарства поповнилася унікальним експонатом. Дзвін, датований 1741-м роком, привезли до Калуша представники парафії Української греко-католицької церкви села Ріпинці Бучацького району Тернопільщині.

Наприкінці минулого року Калуська міська рада на звернення депутата Віктора Павліва виділила музейно-виставковому центру для придбання дзвону у церкви Покрови Пресвятої Богородиці села Ріпинці 15 тис. гривень. Вага дзвону — близько 60 кг, інформуть "Вікна".

На даному етапі дзвін є не лише найстарішим в колекції дзвонів калуського музею, яка зараз формується, але й одним з найстаріших дзвонів у Калуському районі загалом. За словами краєзнавця Василя Фіцака, досі дослідники історї не знаходили дзвонів, датованих ХVIII століттям. Хоча майже половину Калуського району вже детально дослідили: від церкви до церкви, від села до села. Причому виявили 18 оригінальних дзвонів, які були вилиті в Калуші братами Фельчинськими.

Ще декілька давніх дзвонів є цінними, однак на даному етапі неможливо достеменно сказати, у якій ливарні вони були виготовлені. Також є два дзвони роботи майстра Антонія Серафина. Це ще один ливар дзвонів, який жив у Калуші. Один дзвін – діючий і знаходиться в селі Добровляни, другий – вже в експозиції калуського музею. Цей дзвін музею було передано з церкви у житловому масиві Загір’я.

Копітка робота калуських дослідників і краєзнавців триває. Плани на найближче майбутнє – завершити вивчення усіх дзвонів, які є у Калуському районі, та створити їхній каталог. Причому – не лише роботи братів Фельчинських.


Переглядів: 311 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024