П`ятниця, 29.03.2024, 12:34:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 11 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1947 рік)
13:21:29
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1947 рік)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1947 рік
Вже другий рік поспіль у Станіславі розпочинався виборами. У 1947 році це були вибори до Верховної Ради УРСР. Вибори – це завжди свято, тому багато писати про них немає сенсу.
А в травні на Прикарпатті, у Рогатинському районі, розпочались масові роботи щодо будівництва газопроводу Дашава-Київ на ділянці довжиною 22 км.

Побутове
У лютому в Станіславі розпочалось обладнання на Червоноармійській вулиці нової трикотажної фабрики, яка мала виготовляти панчохи та різний трикотажний одяг. На проведення підготовчих робіт та обладнання фабрики держава відпустила 250 000 крб.
У радянському Станіславі, щоб перевезти вантаж, можна було скористатись послугами Станіславської автотранспортної контори облавтотресту. Вона приймала замовлення на автоперевезення вантажів у різних напрямках. Пальне і мастило постачав замовник перевезення.
Станіславська школа торгово-кулінарного учеництва проводила зустрічі слухачів і викладачів школи з випускниками 1944-1946 рр., які на той час вже працювали завідувачами крамниць та їдалень, продавцями, буфетницями, офіціантками, поварами, бухгалтерами. Це робилось для обміну досвідом між студентами та випускниками.
У 1947 році Станіславська обласна станція переливання крові активно здійснювала прийом крові. Реєстрація донорів проводилась щоденно, а кров приймали щосереди і щосуботи. Донори забезпечувалися продовольчим пайком і грошовою компенсацією. На час дачі крові донори звільнялися від роботи на виробництві чи від занять у навчальних закладах зі збереженням заробітної плати.

Медичний огляд для коней
Згідно постанов виконкому обласної ради трудящих і виконкому міської ради депутатів трудящих, всі керівники установ, підприємств та громадяни м.Станіслава, які мали коней, зобов’язувалися вивести всіх коней: перший раз – 11 травня, другий – 16 травня 1947 року о 8-ій годині ранку на площу «Нова торговиця» для ветеринарного огляду. Особи, які не вивели своєчасно коней, притягувалися до відповідальності.
Відповідальність передбачалась і за вилов риби під час нересту. Порушники мали сплатити штраф до 100 крб. або відбути примусові роботи терміном до одного місяця.

Успіхи
Станіславська обласна бібліотека для дітей та юнацтва вийшла переможницею у соціалістичному змаганні культосвітніх установ України. Їй вручено перехідний Червоний прапор, першу грошову премію та почесну грамоту Комітету в справах культосвітніх установ при Раді Міністрів УРСР та ЦК Спілки політосвітніх працівників СРСР. З такої нагоди відбулись збори піонерського активу міста.
Окрім того, при Станіславській обласній бібліотеці працював відділ міжбібліотечного абонементу, через який всі громадяни могли одержати книги, що їх немає в обласній бібліотеці, з республіканських та інших обласних бібліотек.
У березні в Станіславі створено міський комітет спілки художників, який об’єднував понад 20 художників, скульпторів та архітекторів міста. А в травні при Станіславському клубі залізничників створено дитячу балетну студію.

Війна з брудом програна
Незважаючи на всі потуги радянської влади, Станіслав залишався брудним містом. У березні вийшла обов’язкова постанова №2 виконкому Станіславської міськради депутатів трудящих про санітарну очистку Станіслава. Винні у порушенні постанови мали платити штраф до 100 крб. або виконувати примусові роботи терміном до одного місяця. Злісні порушники мали притягуватись до кримінальної відповідальності. Попри постанови і ймовірні покарання, окремі будинки у місті розвалювались, у парку був безпорядок, а в ратуші та на вокзалі – бруд. 

«Покращення» в дії
З лазнею у Станіславі й далі виникали труднощі. То вона була зачинена, то бракувало дров. Але вихід знайшли, розпочавши газифікацію лазні.
Щодо електроенергії, то станіславцям у 1947 році було скрутно. З 1 червня по 15 липня Станіславська електростанція зупинялась на капітальний ремонт устаткування. Тож всі споживачі на цей період були позбавлені електроенергії.
Взагалі ж у Станіславі 1947 року спостерігалось суцільне «покращення». Поїзди їздили швидше, поставки лісу на Донбас перевиконувались на 150%, а 29 квітня у крамниці Станіслава з допоміжного господарства Станіславського міськторгу надійшла перша редиска.

Ольга Рега
Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 557 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024