П`ятниця, 19.04.2024, 07:32:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Червень » 20 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1955 рік)
19:30:11
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1955 рік)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1955 рік
Собаки в законі та поруйновані липи
Взимку 1955 року нинішній пагорб «На валах» страждав від…ковзанки. У «Прикарпатській правді» скаржились, що липи і берези добре росли доти, доки тут не почали ковзатись. Тоді ж їх почали руйнувати. 
Втім, у цьому році вийшла обов’язкова постанова виконкому міськради про відповідальність громадян за порушення громадського порядку в місті та за псування зелених насаджень. За появу у нетверезому стані у громадських місцях, за азартні ігри, приставання до перехожих та псування зелених насаджень передбачався штраф у розмірі 100 карбованців або виправно-трудові роботи до 1 місяця.
Невідомо, чи вандали не боялись, чи то постанову прийняли запізно. Однак некультурні мешканці Станіслава зуміли пошкодити скверик біля медичного інституту: засипали квіти сміттям та зруйнували лавки. 
Однак поряд із руйнуванням, велось і впорядкування. Приводили до ладу площу Міцкевича. Тут якраз мали заасфальтувати територію і прилеглі вулиці, навести порядок у сквері. 
Невідомою широкому загалу лишалась вулиця Гарбарська, точніше, тодішня Суворова. Адже і до радянської влади, і тепер, вона називалась саме Гарбарська. Але у 1955 році таблички ще не замінили, тож відшукати вулицю Суворова було нелегко.
Ну а з цікавих постанов міськради у цьому році була ще одна – «Про порядок утримання собак». Чотирилапих друзів треба було зареєструвати у міськкомунгоспі та вакцинувати від сказу. У міськкомунгоспі власникам мали видати реєстраційну картку та номерний знак. Утримувати їх дозволялось на прив’язі чи у закритому приміщенні, а вигулювати – на повідку та в намордниках. При вході у двір, де утримувались собаки, обов’язково мало бути попередження: «Обережно! У дворі собака».
Ця ж постанова, фактично, узаконювала діяльність гицлів, адже незареєстровані і бродячі собаки підлягали вилову. А службові та мисливські собаки, навпаки, мали привілеї: могли ходити без намордника і повідка. Щоправда, тільки під час виконання своїх обов’язків.

Відкриття міського озера
Ще у лютому до Станіслава з Одеси привезли 11 човнів для човнової станції на міському озері. Решту мали зробити за зразком привезених. 
А вже у червні на водоймі була знята перемичка, і води Бистриці почали заповнювати котлован. За три дні рівень води досяг кількох десятків сантиметрів, утворились острови.
26 червня озеро урочисто відкрили. Глибина місцями доходила до 4 і більше метрів. На берегах висадили 5 тисяч дерев та 95 тисяч кущів, а у водоймі невдовзі мала підрости риба. Гуляння ж, судячи з усього, пройшло на славу. 
Взимку озеро не переставало бути місцем відпочинку, адже тут планувалось зробити каток, хокейний майданчик та крижані доріжки. 

«Спартак» - чемпіон!
1955 рік – визначний для Станіславського футболу. Оскільки саме тоді відбувався XXV чемпіонат республіки з футболу. Станіславська команда товариства «Спартак» виграла свою останню зустріч в артемівських залізничників з рахунком 5:1 і вперше завоювала звання чемпіона республіки з футболу!

Технічний прогрес
У 1955 році Станіславська кондитерська фабрика продовжувала модернізацію. Тут запустили у дію ірисну напівавтоматизовану лінію вітчизняного виробництва і розпочали випуск ірису «Золотий ключик». За хвилину виготовляли 470 штук, загорнутих у папірець. За зміну виходило 700-800 кг.
Компактний розфасовочно-пакувальний автомат став новинкою на Станіславській базі «Маслопостач». Ним фасували сир – 42 бруски на хвилину.
А ще станіславські красуні дочекались випуску красивих кімнатних дзеркал у рамках. Справа у тому, що раніше у Станіславі було складно купити дзеркало, доки Станіславська промислово-кооперативна артіль «Промінь» не налагодила виробництво дзеркального скла. Спочатку робили тільки мебльове і метражне скло, а згодом перейшли і на дзеркала у рамах. 
У цьому ж році було відкрите пряме повітряне сполучення між Станіславом і Москвою. Літаки курсували через день, а політ тривав близько п’яти годин.

Погода у цей день 58 років тому
20 червня 1955 року у Станіславі спостерігалась мінлива хмарність, переважно без опадів. Вітер західний, помірний. Температура вночі +7…+12, вдень +17…+22. 
Ольга Рега
Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 607 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024