П`ятниця, 19.04.2024, 06:26:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 20 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1961 рік)
08:34:45
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1961 рік)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1961 рік
Труднощі транспорту
Вочевидь, у Станіславі 1961 року було досить тихо. Адже не дивно, що мешканцям почав заважати новий гучномовець, встановлений на привокзальній площі Станіслава. Він був покликаний повідомляти пасажирам графік відправлення і прибуття поїздів. Своє невдоволення з даного приводу жителі навколишніх будинків не забарились висловити на сторінках «Прикарпатської правди».
А тим часом, з метою економії, автобуси на Прикарпатті працювали без кондукторів. Однак виявилось, що це спричиняє затримки руху, тож транспорт не встигав по графіку. 
Серед інших труднощів, які переживали автомобілісти, була відсутність механізованих мийок. 
Також на сторінках газети діставалось працівникам державтоінспекції. Їм дорікали, що на дороги вони виходять лише для того, аби штрафувати водіїв, а натомість мало уваги приділяють роз’яснювальній та виховній роботі.

«На екрані телевізора»
У 1961 році у «Прикарпатській правді» почали друкувати програму телепередач, яка називалась «На екрані телевізора». Телебачення транслювало документальні, художні та мультиплікаційні фільми, передачі для аматорів-шахістів, дітей, для тих, хто вивчає англійську та інші. Обов’язковими були хроніки з’їздів КПРС, а також концерти. Мовлення розпочиналось здебільшого о 18:00, рідше – об 11:00. Остання програма стартувала максимум о 21:50.

Як захищали довкілля
У квітні міськрада прийняла постанову про охорону зелених насаджень та догляд за ними на території міста Станіслава. Згідно з нею, заборонялась забудова земельних масивів з зеленими насадженнями будь-якими спорудами. Не можна було зрубувати, ламати, пересаджувати дерева, вирізати на них написи чи знаки, прибивати таблички, прив’язувати мотузки для білизни чи гойдалки. Неприпустимим вважалось зривання квітів, ходіння по газонах та їхнє засмічення.

Новорічні гуляння
Новий Рік у той час можна було зустріти у ресторанах «Київ», «Спартак» і «Карпати». Для цього замовлявся столик в одному з перерахованих закладів. Пропонувався великий вибір холодних закусок, гарячих страв, кондитерських виробів та напоїв. Окрім цього, грав оркестр, і була встановлена новорічна ялинка.
Ольга Рега
За матеріалами газети «Прикарпатська правда» (1961 рік)
Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 449 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024