П`ятниця, 29.03.2024, 15:05:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 31 » Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1965 рік)
21:29:47
Від радянського Станіслава до українського Івано-Франківська. 1944-2013 (1965 рік)
Радянське минуле Івано-Франківська ще до сьогодні дуже яскраво проявляється у багатьох сферах життя. Як не як – майже пів століття ідеологічної роботи. Тому ми ведемо на нашому сайті рубрику, у якій пишемо про деякі події з життя радянського Станіслава, а пізніше – Івано-Франківська. Дивовижно, але в багатьох речах минуле не так вже й разюче відрізняється від сьогодення. Та й загалом цікаво згадати – як же воно було. Бо, незважаючи на всі ідеологічні та трагічні моменти в історії, місто жило своїм життям, результат якого ми спостерігаємо дотепер.

1965 рік 
Видовищні шоу
У квітні Прикарпаття приймало республіканські змагання з мотокросу на приз «Відкриття літнього сезону 1965 р.», присвячені Дню Перемоги. Відбувались вони у районі Вовчинецьких гір. На дійство з’їхались представники більшості областей України.  Автобуси навіть не встигали перевозити тих, хто прагнув стати очевидцями події.
А до Дня військово-морського Флоту на міському озері відбувались обласні фінальні змагання з водно-моторного спорту. 

«З поглядом у завтра…»
Дуже романтично на сторінках «Прикарпатської правди» описувались перспективи видобутку калійних руд. Стаття називалась «З поглядом у завтра», а про жодні ризики навіть не йшлося:
«Щоб відкрити скарбницю природи, яка наділила Прикарпаття унікальними запасами калійних руд, треба викувати чарівний ключ – ввести в дію Домбровський кар’єр та шахту «Ново-Голинь». На Домбровському кар’єрі, там, де ще сьогодні виграє хвилями штучне озеро і завзяті купальники сповнюють його чашу бадьорим гомоном, восени загудуть потужні насоси. Вони осушать басейн, і вперше у світовій практиці калійні руди добуватимуться відкритим способом. І все ж основна маса лангбейніто-каїнітової породи добуватиметься шахтним способом».

Несподівана знахідка
У той же час будувався промисловий гігант – Бурштинська ДРЕС. Коли створювалось море, то воно затопило заплаву Гнилої Липи і почало розмивати нові береги, де виявились рештки ліпного і гончарного посуду, кремнієві і металеві знаряддя. На піщаному дні озера утворились два невеликих своєрідних «археологічних музеї». Попереднє вивчення знахідок засвідчило те, що ці поселення багатошарові: знайдений посуд та інші предмети належать до III-V, VII-IX, XII-XIV століть нашої ери.

Про безлад у парку і не лише
Культура поведінки івано-франківців бажала бути кращою ще у 1965 році. Адже траплялись непоодинокі випадки, коли квіти, посаджені на міських клумбах, виривались звідти самими мешканцями. А ще в Івано-Франківську на той час було сім магнолій. Однак руйнували їх немилосердно: під час цвітіння обривались усі квіти, а гілля ламали.
У міському парку активно знищували галок і граків. При чому, тіла загиблих пернатих не завжди поспішали прибирати. Жителів це турбувало, адже птахи не так вже і сильно заважали їхньому відпочинку. Нарікали також на те, що не збільшується чисельність фауни у зеленій зоні. Натомість кількість насаджень зменшувалась. До прикладу, самі працівники зеленого господарства викоренили з парку декоративний чагарник, який прикрашав центральні алеї, аби використати його для озеленення вулиць міста. 
Ольга Рега
За матеріалами газети «Прикарпатська правда» (1965 рік)
Рубрика виходить за підтримки Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І.Франка. Окрема подяка відділу краєзнавчої літератури та директору бібліотеки Людмилі Бабій.

Переглядів: 502 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024