Четвер, 28.03.2024, 17:39:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 20 » Видано збірник наукових праць «Галич», випуск 5
10:15:44
Видано збірник наукових праць «Галич», випуск 5

У івано-франківському видавництві «Лілея – НВ» побачив світ збірник наукових праць «Галич». Це вже п’ятий випуск з цієї серії. В сучасний період, з огляду на підготовку і редагування праці, проблеми з її фінансуванням, це справді довгоочікуване видання. І хоча не все так легко на даний час, редакційна колегія збірника докладає зусиль щоб праця відповідала академічним вимогам, а проблематика студій з історії міста завжди залишалася актуальною.

Випуск ч. 5 буде цікавим, як любителям минувшини, так і фаховим дослідникам.

Основу збірника наукових праць “Галич» складають як  дослідження авторів сьогодення, так і авторські праці раніших періодів (загалом, належать «перу» 11 дослідників). За географією проживання й творчості науковці представляють наступні держави: Велику Британію, Республіку Польщу, Російську Федерацію, Україну.

Всі авторські матеріали згруповані в трьох основних блоках: «Галич. Середньовічні студії»; «Нова й новітня історія міста»; «Галич на сторінках іноземних досліджень. Передруки».

Перший блок розміщує наступні дослідження: «Галицький воєвода Тудор Єльчич» (автор Віталій Нагірний, Польща), «Акти трьох галицьких князів ХІІІ ст. на стінах церкви Святого Пантелеймона (нове прочитання)» (автори Олексій Гіппіус, Савва Міхеєв - Росія), «Князь Свидригайло в Галичі і перша письмова згадка про Калуш» (автор Андрій Стасюк, Україна).

Другий блок згуртовує наступні матеріали: «Балабан Гедеон: аспекти біографії» (автор Ярополк Клюба, Україна), «Краківські студенти, пов'язані з Галичем у ХVІІІ сторіччі» (автор Марчін А. Клеменський, Польща), «Галич у фотографії. Перші відомі світлини міста 1885 року» (автор Андрій Чемеринський, Україна), «Галицька кенаса (1836-1985): історико-архітектурні аспекти» (робота Володимира Козелківського та Андрія Чемеринського).

Третій блок знайомить читача з трьома призабутими дослідженнями: «Початки Галича» (автор Генрик Пашкевич, Польща - Великобританія), «Княжий Галич, наша слава, Осьмомислова держава» (автор Микола Голубець), «Княжий Галич» (автор Мар'ян Гавдяк).

Збірник ілюстрований фотокопіями документів та рукописів, картами та старими світлинами.

Таким чином, підбірка збірника наукових праць «Галич» вже поважно виглядає на книжкових полицях, займає належне місце в книгозбірнях, є відомою в сфері науковців. Це результат нелегкої спільної праці всіх, хто працював над його підготовкою – а це науковці, головний редактор, видавець та органи місцевого самоврядування відповідальні за фінансування видання.

В 2023 р. виповнюється 1125 – та річниця з часу першої письмової згадки про місто. А це означає, що друк ЗНП «Галич» повинен бути закладеним у відповідну обласну комплексну програму – це забезпечить тяглість і неперервність наукових досліджень щодо історії міста.

Андрій Чемеринський,

Почесний краєзнавець України


Переглядів: 133 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024