Середа, 24.04.2024, 17:41:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2013 » Вересень » 12 » Відбулася нарада з питань охорони культурної спадщини на території Івано-Франківської області
09:25:59
Відбулася нарада з питань охорони культурної спадщини на території Івано-Франківської області
11 вересня 2013 р. в управлінні культури, національностей та релігій облдержадміністрації проведено нараду з питань охорони культурної спадщини на території Івано-Франківської області.  Порядок денний зустрічі стосувався питань охорони культурної спадщини на території Прикарпаття, - в контексті існуючих проблем та перспектии.
В нараді приймали участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування та громадських об’єднань. Зокрема, начальник управління культури, національностей та релігій В.Федорак, заступник начальника управління В.Тимків, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи А.Давидюк, заступник голови Громадської ради при облдержадміністрації Г.Микитка, член Громадської ради К.Говера, начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому І.Панчишин, депутат обласної ради Я.Ткачівський, депутат обласної ради С.Адамович, головні спеціалісти відділу охорони культурної спадщини та музейної справи Б.Клюшта та А.Чемеринський, головний спеціаліст Косівської РДА В.Струк.
Начальник управління культури, національностей та релігій В.Федорак подав характеристику роботи очолюваного ним органу в галузі охорони культурної спадщини від 2006 року і до сучасного періоду. Озвучено здійснені заходи в цьому напрямку та проведення нарад з даної проблематики. Висловлено подяку всім причетним до здобуття об’єктами області статусу в Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Запрошено присутніх на колегію управління культури, національностей, одним з питанням порядку денного якої буде ситуація в сфері охорони пам’яток (вересень 2013 р.).
Представник Косівської РДА В.Струк розповів про ситуацію з об'єктами сакральної спадщини Косівського району. Серед проблемних – храми в Космачі та Прокураві. Наголосив на потребі співпраці з церковними громадами та єпархіальними управліннями; створенні додаткових штатних одиниць, які б мали займатися питаннями охорони культурної спадщини. Представник Рогатинського району розповіла про проблемні об'єкти: садибу Рея, церкви в Чесниках та Кліщівні. 
Начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи А.Давидюк наголосив на питанні «історичних міст», відсутності генеральних планів забудови, проблемні питання функціонування органу охорони культурної спадщини.
Начальник відділу охорони культурної спадщини Івано-Франківського міськвиконкому І.Панчишин розповів про свою роботу, потребу укладання охоронних договорів, створення генплану та опорного плану міста; необхідність інвентаризації пам'яток обласного центру. Висловив прохання щодо двобічного інформування між відділами охорони культурної спадщини (міста та області) щодо укладених охоронних договорів, статистики пам'яток.
На нараді обговорено питання вартості експертиз, створення реставраційної організації, укладення охоронних договорів, фінансування програми паспортизації.
За результатами наради прийнято наступні рішення:
1. Провести інвентаризацію пам’яток культурної спадщини на місцях з залученням науково-редакційного відділу «Звід пам’яток історії та культури. Івано-Франківська область», УТОПІК, громадських організацій історико-краєзнавчого спрямування.
2. Формування мережі відповідальних за питання охорони пам’яток культурної спадщини з залученням громадських інспекторів на добровільних засадах.
3. Залучити органи виконавчої влади райдержадміністрацій та міст обласного значення до проведення паспортизації пам’яток культурної спадщини місцевого значення.
4. Формування запитів до Міністерства культури України  з проханням про фінансування проведення ремонтних – реставраційних робіт на пам’ятках національного значення, їх інвентаризації та паспортизації.
5. Завершити роботу по імплементації (введення в дію) буферних зон пам’яток внесених до Списку ЮНЕСКО  на території області.
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 604 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024