П`ятниця, 19.04.2024, 19:11:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2019 » Листопад » 7 » Відбулася наукова конференція до 75-х роковин масових депортацій етнічних українців з території Польщі
21:32:23
Відбулася наукова конференція до 75-х роковин масових депортацій етнічних українців з території Польщі

Учора в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника з нагоди 75-річниці з початку депортації українців відбулася Всеукраїнська наукова конференція «Виселення українців з етнічних земель Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини в 1944–1951 рр.: досвід та уроки».

Організаторами заходу виступили Прикарпатський національний університет, обласна державна адміністрація, обласна рада, Світова федерація Українських лемківських об’єднань, Івано-Франківська обласна організація Всеукраїнського товариства «Лемківщина», Івано-Франківське обласне суспільно-культурне товариство «Надсяння».

Участь у конференції взяли науковці та студенти закладів вищої освіти з різних регіонів України, краєзнавці, громадські діячі, працівники освіти та культури, представники органів державної влади і місцевого самоврядування.

Вступним словом відкрив роботу конференції ректор університету, професор Ігор Цепенда. «Питання депортації не тільки пов’язане з історією України, адже низка депортаційних акцій, які відбувалися в 40-50-х роках минулого століття, – це була продумана політика тоталітарного Радянського Союзу. Під депортаційні акції потрапили і українці, і поляки, і білоруси, і німці. Наше головне завдання сьогодні не тільки дати історичну оцінку, але також і правову оцінку тим процесам, які фактично призвели до того, що мільйони українців та інших народів були виселені з своїх етнічних земель», – зазначив ректор.

Робота конференції проходила за такими напрямами: передумови виселення українців з етнічних земель у 1944–1946 рр. та їх історична і політико-правова оцінка; етапи переселення українців з Польщі: зміст і форми; зовнішні і внутрішні чинники вимушених міграцій виселених українців з етнічних земель та їх наслідки; виселення українців у спогадах очевидців та активних учасників подій; сумнозвісні події 1944–1951 рр. в сучасній історіографії та історичній національній пам’яті.

Історики наголошують, що за майже 7 років більш як півмільйона людей примусово вивезли із Західних областей України. «У ті часи це називалося добровільне переселення. Насправді ці процеси не відбувалися добровільно. Це були примусові акції переселення з елементами геноциду», – наголосив завідувач кафедри історії України, професор Ігор Райківський.

Як зазначили організатори, конференція покликана узагальнити історіографічні й археографічні здобутки та методологічні аспекти з вивчення переселенських і депортаційних процесів на західноукраїнських землях. Також важливо привернути суспільну увагу в Україні до цього антигуманного явища в світовій історії та спонукати до подальшого ґрунтовного дослідження питання соборності етнічних українських земель.


Переглядів: 245 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024