Субота, 20.04.2024, 06:46:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 9 » Відбулася практична конференція «Духовні джерела княжого Галича. Утворення Івано-Франківської митрополії»
20:05:30
Відбулася практична конференція «Духовні джерела княжого Галича. Утворення Івано-Франківської митрополії»
Тут було все: і велич, і краса.
Тут гамір був і тиша… Що робити,
Коли минає час, несе його ріка
В далеку далеч. І не зупинити…
Тут дзвони били, як була біда,
А коли радість – дзвінко гомоніли!
Це тут держава Галицька була!
Князі цю земленьку столицею зробили.
Найперша школа в Прикарпатті була тут,
Митрополія була й бояри свою владу встановляли.
Ішло життя, творилася історія. Ось тут
І Крилоське Євангеліє друкували.
Цвіла Галичина і будувались храми,
А душі … виростали до небес…
Нема давно вже тої Галицької брами –
Собор один з землі якось воскрес.
Минуло все… Пройшли роки…
Та Крилос височіє!
Його серденько через всі віки
Молитва й Боже Слово гріє!

1 лютого 2012 р. Б. в Крилосі стояли тріскучі морози, та тепло і затишно було в кабінеті історії Крилоської загальноосвітньої школи І-ІІ  Іст. Тут проходила практична конференція «Духовні джерела княжого Галича. Утворення Івано-Франківської митрополії». На конференцію були запрошені Генеральний вікарій Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ о. Олег Каськів, священики – парохи села Крилос, священики – вихідці із нашого села, працівники відділу освіти, вчителі та учні школи.
Ініціатором проведення конференції виступив директор школи В.Д.Фіголь. Його підтримали парох села Крилос о. Ярослав Жолоб та вчитель історії С.І.Питель. Активно включилися в роботу вчитель інформатики І.В.Духович, вчителі музики О.В.Габурак, І.П.Федорняк, М.І.Урбанович та учні школи.
Крилос… Це осередок нашої духовності і державності, тут народився і загартовувався український дух. Тут чути подихи історії.
Тут князі укладали державні документи. Тут писалися літописи, друкувались Євангелії, творились мистецькі шедеври. Тут будували величні білокам’яні храми. Тут працювали славнозвісні галицькі зодчі, майстри-ювеліри. Тут завжди вирувало духовне життя. Тут живуть прості, добрі, роботящі люди.
Хто побував у Крилосі один раз, той неодмінно захоче приїхати ще. Бо тут можна вдихнути історію. Тут можна запричаститися духовним хлібом.
Гостинно вітали на своїй древній землі юні крилошани отців Олега Каськіва, Ярослава Жолоба, Петра Вітвицького, Олега Мушинського, Василя Сорочинського, Василя Фіголя, Володимира Духовича, завідуючу методичним центром відділу освіти Галицької райдержадміністрації О.І.Совин, методиста Г.М.Трачик.
Свою роботу конференція розпочала колядою-молитвою «Бог Предвічний».
Директор школи В.Д.Фіголь та заступник директора з виховної роботи І.В.Духович презентували перед присутніми Крилоську ЗОШ І-ІІ ст. Учні 9-11 класів перенесли слухачів конференції в княжі часи. Вони цікаво і на науковому рівні розповіли про церковну архітектуру стародавнього Галича, про вершину сакрального мистецтва столиці – Успенський катедральний собор, про єдину вцілілу пам’ятку архітектури княжого періоду - храм святого Пантелеймона. Цікавим було дослідження учнів історії Крилоської церкви Успіння Пресвятої Богородиці.
В нашій церкві знаходиться Чудотворна Крилоська ікона, про яку розповіла вчитель географії А.Ф.Жолоб. Під час її захоплюючої бесіди про історію ікони та її чуда, мабуть, всі присутні з подякою, покорою і молитвою в серці зверталися до Пречистої Діви Марії і Її Дитятка Ісуса.
Вчитель історії С.І.Питель висвітлила питання про Галицьку митрополію, історичні джерела її утворення, часи піднесення і занепаду, а також її вплив на історичні дослідження нашого краю.
Цікаво було слухати о. Олега Каськіва про утворення Івано-Франківської митрополії, про моменти її проголошення. Для школи він спрезентував диск про цю подію.
Вся конференція супроводжувалась електронними слайдами, які уклав вчитель інформатики І.В.Духович.
Мелодійним дзвінкоголосим співом маленьких крилошан залунали колядки, перенесли всіх у чудо і таїнство Різдва.
Ще довго у школі мереживно перепліталися спогади колишніх учнів, а теперішніх священиків О.Мушинського, В.Сорочинського, В.Фіголя, В.Духовича. На згадку про себе вони подарували книги. Про своїх вчителів і навчання розповідали священики О.Каськів, Я.Жолоб, П.Витвицький.
Учасники конференції були єдині в тому, що українська церква і українська школа покликані до виховання молодого покоління в любові до ближнього, до Бога і до України.
С.І.Питель, вчитель історії Крилоської ЗОШ І-ІІІ ст. відділу освіти Галицької районної державної адміністрації

Переглядів: 587 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024