П`ятниця, 19.04.2024, 14:21:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Жовтень » 1 » Відбувся пленер «Галич то є Галич»
10:35:07
Відбувся пленер «Галич то є Галич»
23 – 27 вересня в м. Галичі та його околицях відбувався пленер художників. Він був присвячений до 1115-ої річниці з часу першої письмової згадки про м. Галич і мав відповідну назву – «Галич то є Галич». Організаторами пленеру стали Управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації, Національний заповідник «Давній Галич» та Музей мистецтв Прикарпаття. Допомогу в проведенні заходу надавав Молодіжний центр порозуміння та примирення в селищі Більшівці (о. Григорій Цимбала).
У пленері прийняли участь митці, як з Прикарпаття, так і з інших регіонів. Серед них були, як знані автори, так і молоді художники: Михайло Дейнега, Олег Замора, Владислав Козаченко, Микола Кочержук, Василь Красьоха, Богдан Кузів, Володимир Лукань, Федір Матейчук, Михайло Осип’юк, Михайло Тимчук. Проживання у пам’ятці архітектури XVII cт. – монастирському комплексі кармелітів, було додатковим елементом для створення незабутньої товариської атмосфери.

Впродовж часу перебування на землі, яка славиться давніми пам’ятками історії та чудовими ландшафтними краєвидами, художники зафіксували на полотнах все побачене. Це – старостинський замок у Галичі (XIV ст.), монастир кармелітів у Більшівцях (XVII ст.), металевий міст на Дністрі (1912 р.), окремі споруди Музею народної архітектури та побуту Прикарпаття у с. Крилос, пейзажі околиць Більшівців, мальовничі береги річки Гнила Липа. Хоча погодні умови не особливо сприяли митцям, вони зуміли створити такі образи, які захоплюють глядача.
Підсумком роботи пленеру стало відкриття виставки робіт з даного заходу у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич». Дійство відбулося 27 вересня 2013 року. Ознайомитися з роботами створеними на пленері (а їх близько чотирьох десятків) виявили бажання представники громади Галича, місцеві художники. Органи державної влади на відкритті виставки представляли начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак та голова Галицької райдержадміністрації Григорій Івасишин.
У привітальному слові генеральний директор – науковий керівник НЗ «Давній Галич» Олександр Береговський охарактеризував пленер, як «вимріяний і довгоочікуваний» і висловив сподівання, що «…на традиційному музейно-етнографічному фестивалі «Галицька брама» постійним елементом програми повинен стати вернісаж митців, на яких вони зможуть демонструвати свої таланти». Начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської облдержадміністрації Володимир Федорак відзначив мистецький хист учасників пленеру. За його словами: «…для більшості творів є характерною поєднання символіки «Бог і Україна» - як спосіб викладу на полотно думок про чудовий прикарпатський край та його історію».
Директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, як учасник пленеру, розповів про сам захід і його учасників. На переконання відомого художника, подібні пленери слід проводити щорічно, при цьому вартує залучати до участі в ньому художників з Галича. Керівник пленеру висловив щиру подяку о. Григорію Цимбалі за опіку над художниками в Більшівцях.   
Представники органів державної влади відзначили митців подарунками та подяками. Кожен з них отримав каталог «Писанкове Прикарпаття» (від Івано-Франківської облдержадміністрації), фотоальбом «Галич: давній і сучасний» (дарунок Галицької райдержадміністрації), подяку за популяризацію культурної спадщини Галича (Національний Заповідник «Давній Галич»).
На згадку про пленер його учасники подарували 10 власних робіт Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич».
Андрій Чемеринський. Член НСКУ, магістр історії

Переглядів: 624 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024