Четвер, 28.03.2024, 20:49:26

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Серпень » 31 » Відійшов у вічність Михайло Дземан
20:20:39
Відійшов у вічність Михайло Дземан

На 88-му році життя перестало битися серце ветерана дитячо-юнацького туризму і краєзнавства на Прикарпатті, відповідального секретаря Тлумацької районної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, лауреата премій ім. І.Вагилевича, ім. М.Підгірянки, ім. І.Макуха, ім. Г.Крука, ім. Є.Паранюка, члена Національної спілки краєзнавців України Дземана Михайла Павловича.

Народився він 13 листопада 1933 р. в мальовничому покутському селі Олеша Тлумацького району Івано-Франківської області в селянській сім’ї Павла та Софії Дземанів.

Михайло Дземан ‒ з когорти перших випускників Олешанської середньої школи (1952 р.), в якій розпочав свій трудовий шлях, працюючи і лаборантом, і педагогом (учитель малювання, креслення, географії). Тоді ж захопився туризмом, в якому проявив талант організатора позашкільної діяльності, вміння залучати дітей у гурткову роботу.

У 1958 р. закінчив історичний факультет Станіславського державного педагогічного інституту.

 З 1973 р. працював на посаді директора районного Будинку піонерів (тепер Будинок дитячої та юнацької творчості), вчителем історії і права Тлумацької гімназії.

Під час своєї педагогічної діяльності у селі Олеша, Михайло Павлович зацікавився виникненням та назвою цього населеного пункту. На підставі матеріалів Державних архівів Івано-Франківської та Львівської областей, розповідей старожилів вперше написав коротку історію рідної Олеші. У 70-х рр. минулого століття створив в Олешанській школі кімнату-музей, в якій були зібрані унікальні речі з побуту села, етнографії, археології, нумізматики. При музеї працював клуб інтернаціональної дружби, а школярі мали змогу листуватися з однолітками із 35-ти країн світу.

У 1989 р. Михайло Павлович став ініціатором відновлення «Просвіти», був заступником голови Тлумацького районного об’єднання ВУТ «Просвіта» (1993- 2005 рр.), працював заступником головного редактора тритомного видання «Історії освіти Тлумаччини» (2007-2010 рр.). Як культурно-громадський активіст належав до Тлумацького міського ГО об’єднання інтелігенції «Поступ».

Впродовж дев’яти років Михайло Дземан входив до редакційної колегії з підготовки до друку матеріалів видання «Книга пам’яті полеглих за волю України» Тлумацького району Івано-Франківської області (2003 р.). З його ініціативи було відкрито меморіальну дошку полковнику Хмельниччини на Прикарпатті Я.Поповичу та засновано премію ім. І.Макуха. Автор книги «Іван Макух, адвокат з Товмача – Міністр ЗУНР», упорядник книг «Тлумач – стародавнє місто Прикарпаття», «Палаюча ватра» (з історії «Просвіти» Тлумацького району: минуле і сучасне), співавтор книг «Палке горіння двох сердець» та «Іван Макух. Повернення із забуття».

За свого життя Михайло Павлович щиро вболівав за долю Української держави, старався зробити все залежне від себе для її розбудови і процвітання. Йому належать слова: «Я безмежно люблю Україну, закоханий в рідний край і постійно досліджую його минувшину, докладаю зусиль до того, щоб зберегти в поколіннях історію нашого народу. Адже вона, історія, ‒ це ліхтар минулого, який освітлює нам шлях у майбутнє».

Висловлюємо щирі співчуття рідним і близьким покійного та всім тим, хто знав цю мудру, відповідальну та привітну людину. 

Вічна пам’ять.


Переглядів: 131 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024