П`ятниця, 19.04.2024, 23:33:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2020 » Серпень » 20 » Відновити синагогу
20:22:30
Відновити синагогу

Єврейська громада Івано-Франківська вирішила привести до пуття місцеву синагогу. Приміщення в середмісті давно потребувало ремонту, а після недавньої негоди взагалі стало аварійним. Наразі тут ведуться невідкладні роботи та проводиться збір коштів для реалізації амбітних планів – повернути синагогу до її давнього вигляду.

Оренда і кошти меценатів

У єврейській громаді кажуть, що приміщенню синагоги у Франківську уже понад сотню років, воно пережило дві світові війни, тож не дивно, що тепер потерпає від негоди. Потреба у ремонті виникла ще навесні, коли на Прикарпатті пройшли руйнівні зливи та повені. Частина фасаду з правої сторони почала обсипатися, вода потрапляє у храм через стелю, а в одній з частин залу в стелі просто утворилася дірка.

Частину приміщень синагоги, яка належить єврейській громаді, вже багато років здають в оренду. На першому поверсі працює туристична агенція, раніше тут працювали меблеві магазини, а тепер в історичній будівлі у самому центрі Івано-Франківська працює комісійний магазин та ломбард. Але це не заважає віруючим євреям відвідувати синагогу.

 «Перший поверх ми здаємо в оренду вже давно, і робимо це, чесно кажучи, через безвихідь. Там розташовані підприємства наших друзів, отриманих з оренди коштів вистачає хіба на комунальні послуги, телефон, Інтернет. Це чисто дружні відносини, питання не стоїть фінансово. Якогось додаткового фінансування в синагоги немає, все, що необхідно – роботи і свята – громада організовує самотужки», – пояснює лідер Єврейської релігійної громади юдейського ортодоксального віросповідання Івано-Франківська Ігор Перельман.

Орендарі, які вже роками працюють на першому поверсі синагоги, умовами задоволені та із євреями живуть у злагоді. Туристична агенція «Кей» оселилася тут понад 10 років тому. З того часу переїжджати чи шукати нове приміщення не планували – 50 кв.м їм цілком вистачає. Ось тільки, скільки вони платять за оренду, не розповідають – комерційна таємниця.

В середньому вартість оренди комерційного приміщення на першому поверсі у межах вулиць Страчених-Курбаса-Мельничука-Крушельницької (поблизу синагоги-темпля) складає 300-500 гривень за кв.м. Тобто за приміщення розміром 200 кв.м за місяць можна отримати близько 50-100 тисяч гривень. Але тільки тоді, якщо воно у доброму стані.

Голова єврейської громади розповів, що для термінового ремонту потрібно близько 250 тисяч гривень. За ці кошти планують відремонтувати фасад та стелю. Ці кошти вони зараз намагаються зібрати.

«Наразі ми плануємо завершити лише термінові роботи, які дозволять безпечно перебувати у будівлі, фасад якої постраждав під час повені – сюди навіть приїжджали рятувальники. Це потрібно зробити якомога швидше, щоб ніхто не постраждав. Потім – зал: стеля та кути, які теж постраждали через дощі», – каже Перельман.

За його словами, всього за місяць на ці потреби вдалося зібрати приблизно 150 тисяч гривень. Допомагали у цьому меценати, здебільшого з-за кордону. Щоб завершити основні роботи, потрібно ще близько ста тисяч, тому збір коштів триває. Фінансів, кажуть, катастрофічно не вистачає, поки що немає допомоги від місцевої влади. А завершити роботи хочуть до Рош га-Шана – єврейського Нового року, який святкуватимуть з 18 до 20 вересня.

Синагогу в Івано-Франківську спорудили та відкрили у 1899 році. З того часу вона кілька разів постраждала: спершу під час Першої світової війни (тоді її ще відреставрували), а потім під час Другої світової війни, коли її суттєво поруйнували.

Мрія за 20 000 доларів

Єврейська громада у місті не надто велика. Справжніх євреїв (як заведено, за жіночою лінією, – авт.) в Івано-Франківську мешкає всього 170 осіб, з членами сімей – до 300 осіб. Активних, звісно, значно менше. При цьому громада стає щоразу меншою, оскільки молодь практично вся виїхала з міста.

«Люди тікають. Я завжди казав і казатиму: людям треба жити сьогодні і добре. Тому молоді шукають щастя за кордоном, а старші люди не такі активні: їм тяжко пересісти з ліжка на диван», – зауважив рабин Івано-Франківського регіону Мойше Лейб Колесник.

Водночас синагога продовжує функціонувати: тут моляться, проводять навчання та зустрічі, які зараз, звісно, порідшали через карантин. У синагозі кажуть, що коли йдеться про надання допомоги, євреїв раптово стає значно більше. Нещодавно роздавали невелику допомогу людям у зв’язку із карантином: тоді з’ясувалося, що є багато євреїв, із документами, які просто не з’являються через брак часу чи інші причини.

Тепер у місцевої єврейської громади з’явилася мрія – повернути синагогу до її первинного вигляду. Темпель був збудований в мавританському стилі з елементами неоренесансу.

Вхід у синагогу був із західного боку через хол у головну залу, з трьох сторін зала була оточена галереями для жінок. Загалом було 300 сидячих місць. Чотири вежі синагоги раніше мали куполи, оздоблені зірками Давида. Зараз від колишнього вигляду та наповнення синагоги залишилося дуже мало – частина реліквій, фасаду та старовинні книги, датовані ще 1900-ми роками.

До речі, темпель – єдина синагога, яка збереглася до нашого часу і функціонує як храм. Раніше в Івано-Франківську єврейській громаді належало 56 приміщень.

Лідер громади каже, що реставрація синагоги буде коштувати щонайменше 20 000 доларів. Де знайти ці кошти – не знають, сподіваються лише на власні сили та допомогу меценатів.

«В ідеалі хочемо повернути старий вигляд синагоги. Мріяти не шкідливо і ніхто не забороняє, але на це потрібно 200-250 тисяч доларів. Тоді синагога зможе знову виглядати, як на старих світлинах. Але це дуже великі кошти», – каже рабин.

 Реставрація – процес складний

З міською владою громада дружить, але жодної допомоги від неї не отримує.

Громаді повернули частину приміщень, відтоді вони – самі за себе. Кажуть, що значною мірою допомогла Об’єднана єврейська спільнота України, а також діаспора.

За словами т.в.о. головного архітектора міста Артура Прокіпчука, приміщення синагоги знакове для міста. Зайнятися його реставрацією необхідно, але коштів і часу на це піде чимало.

«Насамперед, це пам’ятка архітектури, одна із містоутворюючих будівель, вона дуже знакова для міста і знаходиться у самому центрі. Тому, звісно, потрібно її реставрувати. Але це вимагає масштабного проєкту, великих коштів, до цього варто підходити детально та послідовно. Реставрація – це дорога робота», – зазначає Прокіпчук.

Він каже, що реставрувати можна, «якщо вдасться зібрати таку суму коштів». Ось тільки, де їх знайти та коли синагога зможе виглядати так, як колись, ніхто не знає. Поки що роблять те, що можуть, і віджартовуються, що «якось воно буде, головне – молитися, вчитися і святкувати».

 Марта БАРАНЕЦЬКА

 

 


Переглядів: 228 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024