П`ятниця, 29.03.2024, 17:55:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Вересень » 7 » Вийшла друком “важка” книга “Тоді в Болехові” про винищення єврейської громади
21:12:43
Вийшла друком “важка” книга “Тоді в Болехові” про винищення єврейської громади

Книжка «Тоді в Болехові» розповідає про долю родини Ґрюншлаґів, починаючи від мирних часів до початку війни, від часу, коли їх за російської окупації позбавили власності – до приходу німців, від перших акцій-розстрілів – до моменту, коли Мойсей Ґрюншлаґ, разом із двома останніми живими членами своєї родини, вирішує сховатися у лісі в норі, щоб там в умовах, які годі собі уявити, перечекати жахіття.

Переклала з німецької поетеса, перекладач, літературознавець з Івано-Франківська Галина Петросаняк, інформують"Вікна".

Перекладач так розповідає про книгу:

"На німецький оригінал цієї книжки я натрапила вісім років тому, коли шукала в інтернеті матеріал про містечка Галичини німецькою мовою. Трохи згодом знайомі прислали мені книжку. Історія, розказана в ній, довго мене не відпускала. І ось 2011 року випадково опинилася поруч з місцем, де живе автор Анатоль Реньє. Ми познайомилися. Сприйняла це як знак того, що книжку необхідно перекласти. Анатоль Ренье довго й інтенсивно займався Болеховом, записував детальні свідчення його колишніх мешканців. Ця книжка — документ. У ній немає нічого вигаданого. Автор зібрав спогади тих, хто пережив страшні події в Болехові 1942-1943 років. На основі цих свідчень детально відтворено історичне й суспільне тло, а також події, які передували акціям винищення єврейської громади Болехова. Герої розповіді — реальні люди. Більшості з них більше немає серед живих, але дехто живе у США, дехто в Ізраїлі. Нащадки їхніх рятівників, українських селян з сусідніх Болехову сіл, які ризикуючи власним життям, рятували своїх сусідів, теж живуть в Україні".

Це важка книжка, але вона мусила бути перекладена, каже Галина Петросаняк. Авторка передмови — історик Любов Соловка, яка багато років досліджує Голокост на теренах Івано-Франківської області. Презентацію в Івано-Франківську планують у перший тиждень жовтня.


Переглядів: 340 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024