П`ятниця, 29.03.2024, 08:07:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 26 » Вірність Гуцульщині
12:49:01
Вірність Гуцульщині
Багато галичан під час Другої світової війни залишили рідну домівку, але в далеких світах мріяли бодай під кінець свого життя навідатися до батьківської хати... Така доля судилася й талановитому різьбяреві Петрові Гасюку, який в 1995 році приїхав з далекої Америки до рідного Татарова, що на Яреманщині. 
Петро Гасюк відомий своїми різьбами по дереву й малою пластичною скульптурою далеко за межами США. На відміну від послідовників традиційної школи різьби (чіткий геометричний орнамент, інтарсія), він розкриває деревопластичну й образнорельєфну сторони цього мистецтва. Хоча в деяких роботах художника простежується вплив Олександра Архипенка, він самостійно торував свою стежку у світ мистецтва. «Яку школу Бог мені дав, таку і проваджу», - говорив щиро гуцул за походженням і американець за паспортом Петро Гасюк.
Народився він 6 жовтня 1925 року в селі Татарові на Станіславщині у багатодітній гуцульській родині. Він пригадує перший дотик до прекрасного - коли оглянув образи в рідній церкві Дмитра Солунського.
У тридцятих роках Петро навчався в місцевій початковій школі в Татарові, згодом деякий час був учнем Микуличанської школи. Вже тоді в юнака проявився хист до різьби. Та втілити в життя творчі задуми перешкодила війна. У 1942 році його вивозять на примусові роботи в Німеччину. У 1945 році залишається в Австрії, де одружується і проживає до 1956 року, потім емігрує до США (Чикаго), працює в одній з провідних машинобудівних компаній.
Тут він створив артіль художнього промислу «Безкінечний талант». Перед внутрішнім зором пана Петра завжди були карпатські гірські краєвиди. Отож, у далекій Америці він виготовляв макети гуцульських ґражд, хрестовидних дерев’яних церков, ошатних капличок, млинів, а згодом і багатофігурні сюжетні композиції.
Частину творчого доробку талановитого майстра наші краяни мали можливість побачити на його персональній виставці в музеї міста Яремче. Вражали скульптурні зображення Папи Римського Івана Павла ІІ та мученика УГКЦ, блаженного Патріарха, кардинала Йосипа Сліпого, об’ємна багатофігурна композиція «Олекса Довбуш з побратимами в Карпатах». Скульптурна композиція «Аркан» в інтерпретації Петра Семеновича – це не так танець, як магічний обряд, послання спільної енергії опришків сонцю і горам. Було у нього і своє бачення рідних символів – композиція, яка символізувала незнищенність гуцулів, доки є Україна (тризуб), церква (хрест), мужність і сила захищати свою землю (опришківський топірець) і, звичайно, вірність традиціям (постоли).
Майстер заповів, щоб частина його праху була похована в селі Татарові, на Гуцульщині, якій він завжди залишався вірним сином, навіть у далекій чужині.
                                                                      Світлана ФЛИС

Переглядів: 511 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024