П`ятниця, 19.04.2024, 09:31:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2013 » Квітень » 17 » Виставка „Краєзнавча книга 2012-2013"
23:06:56
Виставка „Краєзнавча книга 2012-2013"
Щорічна книжкова виставка-рекламний проспект, приурочена Всесвітньому дню книги і авторського права, розгорнута у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.
Краєзнавча книга є одним з основних джерел вивчення місцевої історії, тому завжди користується надзвичайно великою популярністю серед наших краян: науковців, краєзнавців, студентської та учнівської молоді.
Виставка „Краєзнавча книга 2012-2013" представляє нові надходження з  фондів нашої бібліотеки.
Відкриває експозицію розділ „Історія", який містить видання, присвячені минувшині нашого краю від найдавніших часів і до сьогодення. Викликають захоплення книги „Станиславів - Станіслав - Івано-Франківськ", хрестоматія з історії Івано-Франківська „Моє місто", „Козацтво і Західна Україна" Б. Гавриліва, І. Миронюка та М. Сигидина, краєзнавчий збірник на пошану М. Головатого „Вулицюга" та ін. Зацікавить читачів видання академіка В. Грабовецького „Скит Манявський серед монастирів Прикарпаття ХІІ-ХVІІІ ст. в літописі та ілюстраціях", колективна монографія за редакцією вченого „Історія Івано-Франківська в ХХ - початку ХХІ ст.", а також ювілейний біобібліографічний покажчик „Історик України - Володимир Грабовецький". До уваги відвідувачів виставки пропонуються і книги про справжніх патріотів, громадсько-політичних та культурно-просвітницьких діячів нашого народу: В. Качкан „Постаті", „Віщі знаки думки, серця і руки", М. Андрусяк „Останні з когорти „залізних", Б. Якимович „Генерал Мирон Тарнавський - життя і чин", Г. Бурнашов „Герой, визнаний Нацією" тощо. А ще привертають увагу нові надходження, присвячені історії населених пунктів Івано-Франківщини: В. Бабій, Є. Паранюк „Хмелівка: події і люди", В. Остапович „Нариси з історії села Ганнусівка", І. Терпеливець-Кондрат „Краснопіль: історія і сьогодення", Л. Михайлів „Рожнятів і околиці" та ін.
У розділі „Економіка, наука, політика" експонуються краєзнавчі видання про сучасний соціально-економічний стан Івано-Франківщини, праці прикарпатських науковців різних галузей знань: І. Климишина, І. Монолатія, В. Кононенка, О. Пилип'юка, Т. Завгородньої, Л. Калуської, І. Баланюка, Р. Мартинюка та багатьох інших. Цінними для користувачів є довідник „Журналісти Прикарпаття", видання вибраних педагогічних творів М. Стельмаховича, книга О. Сича „Пласт - український скавтинг", літературознавче та краєзнавче дослідження М. Васильчука „Профілі", збірник „Мирослава", який вміщує літературознавчі статті молодого науковця М. Медицької-Хороб, а також  матеріали і спогади про неї.
Туристичну привабливість регіону та окремих населених пунктів області розкривають книги  розділу „Туризм", зокрема: Ю. Николишин „Усе про Карпати", „Івано-Франківськ. Безальтернативний мистецький путівник", В. Собашко „Мандрівки з Яремчого" та інші.
Знавці і справжні шанувальники мистецтва зможуть отримати інтелектуальну насолоду від альбому „Мелодія живопису Анатолія Калитка", ілюстрацій Т. Павлик „Дорога додому...", видання „Мистецька палітра Надвірнянщини", збірників пісень Г. Котика та М. Пастернака. Вражають глибинністю монографії Б. Тимківа „Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова", І. Мацієвського „Музичні інструменти гуцулів", а також колективна праця „Галицькі іконостаси і церковна археологія".
У розділі „Художня література" зачаровують розмаїттям поетичних та прозових творів прикарпатські автори: Я. Ткачівський, О. Слоньовська, В. Бабій,  М. Вайно, Т. Малярчук, В. Єшкілєв, Б. Радиш-Маринюк, Д. Арсенич, І. Ярич, М. Кардащук та багато інших.
Особливої уваги заслуговують видання, підготовлені працівниками обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, зокрема: каталог краєзнавчих видань 1990-2012 рр. „Широкий світ малої Батьківщини", рекомендаційний бібліографічний покажчик „Івано-Франківську - 350", календар знаменних і пам'ятних дат на 2013 рік, пам'ятка користувачу „Ярославу Ткачівському - 55" тощо.
Тож усіх краян запрошуємо завітати до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для ближчого знайомства з новими краєзнавчими надходженнями до фондів нашої книгозбірні.

Переглядів: 521 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024