Четвер, 28.03.2024, 10:38:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 26 » Виставка робіт професора, лауреата премії імені Василя Стефаника Михайла Фіголя до 85-ї річниці з дня його народження
14:38:27
Виставка робіт професора, лауреата премії імені Василя Стефаника Михайла Фіголя до 85-ї річниці з дня його народження
До експозиції увійшли картини із фондів музею та з приватної колекції родини Михайла Фіголя. 
«Ця виставка – наш спогад і вшанування пам’яті великого митця. Високий, статний, красивий. Завжди на вустах - з філософською посмішкою життя. Таким ми пам’ятаємо Михайла Фіголя, який чимало доклав зусиль для відкриття і формування збірки Івано-Франківського художнього музею», - говорить директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега, відкриваючи експозицію. 
На виставці представлені портрети Василя Стефаника, Лесі Українки, Марка Черемшини та інші. Близько 10 портретних робіт експозиції належать родині художника. Серед них - портрети Зорія, Іванцева та Загоруйка. «Загоруйко був наш викладач з основ марксизму-ленінізму. Коли він нам прочитав лекцію про культ особи, нам стало все зрозуміло, що відбувалось в країні», - розповідає дружина художника Тетяна Фіголь. Разом подружжя прожили 43 роки. Нині Тетяна Данилівна пригадує, що пейзажі її чоловік малював дуже швидко, а ось історичні твори «стояли на мольберті роками». 
«В його житті були дуже тяжкі періоди. В 64-му, коли почались арешти художників, він приходив додому і не знав, де переспить цю ніч. Тоді забрали Заливаху, Мороза. Його теж тримали 40 днів», - пригадує Тетяна Фіголь і додає, що чоловік ніколи не виказував тривогу, а найбільше тішився, коли народжувались діти та внуки. 
Син художника Олесь пішов дорогою батька. Став художником, викладає в інституті. Донька Ксеня – відомий музикант та викладач. Музика стала невід’ємною складовою і у творчості внука Юрка. «Він став лауреатом у 9 років. Тоді Михайло Фіголь вже дуже погано себе почував. Втім, коли приїхав внук, каже: «Привіт дідо! Ти лауреат і я лауреат!». Тоді радості Михайла Павловича не було меж!», - розповідає дружина. 
Михайло Фіголь ніколи не скупився на любов та щирість. Це стало запорукою усього його життя. Йому вдалося відкрити художній факультет в Івано-Франківському педагогічному інституті імені В.Стефаника, який нині носить його ім’я, організувати численні виставки та експозиції, створити мозаїки та розписи, які залишились окрасою споруд в Івано-Франківську, Галичі, Крилосі, Бурштині та Снятині. За рік до смерті Михайло Фіголь відкрив домашню картинну галерею, присвячену 1100-річчю Галича. А вже по його смерті, Івано-Франківська міська рада ухвалила рішення перейменувати вулицю Долинську, на якій жив митець, на вулицю Михайла Фіголя. 
«Він залишив по собі гідні справи та неоцінену творчість», - стверджують друзі та учні художника.

Переглядів: 627 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024