Четвер, 25.04.2024, 09:38:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Квітень » 7 » Власники готелю "Дністер" розповіли про "реставрацію" пам'ятки
19:33:06
Власники готелю "Дністер" розповіли про "реставрацію" пам'ятки

Власники готелю “Дністер” Мирослав Бойко, його дружина Надія Лєвшакова та донька Маргарита 7 квітня скликали пресконференцію, щоб показати зсередини так звану реставрацію будівлі.

Щоправда, на пресконференцію запросили лише обрані ЗМІ. Представників КУРСУ і “Галицького кореспондента” не пропустив на захід директор з маркетингу готелю “Надія” (який також належить родині Бойків) Роман Король. Він сказав, що список запрошених формувався “за адекватністю”.

Проте за закритою пресконференцією можна було стежити за допомогою онлайн-трансляції, яку вела Галка.

Екскурсію готельєри почали з даху готелю. Мирослав Бойко розповів, що купив будівлю в американсько-української компанії, довго думав, що з нею робити, а за реставрацію взявся після того, як до нього у 2016 році звернувся з таким проханням міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та депутати.

Бойки спробували пояснити, чому під час так званої реставрації не зберегли колір фасаду, добудували півтора поверху та не відновили ідентичну до автентичної годинникову вежу.

Фасад, каже Бойко, знищила радянська влада, перефарбовуючи його кілька разів. За його словами, визначити автентичний колір будівлі було важко, оскільки нашарування фарби на фасаді сягало до 2 сантиметрів. Щоб підібрати колір фасаду, родина Бойків вирушила до Відня.

“Ми пройшлися по центру Відня з нашими знайомими віденськими архітекторами. Може, трошки нагрішу, але трошки штукатурки ми з віденських старовинних будівель брали у конвертики, і ми вивели як кінцевий результат цей колір“, – розповіла дружина Бойка Надія Лєвшакова.

Львівські архітектори, стверджує Бойко, запропонували зробити з готелю своєрідний музей.

“І нас це дуже зацікавило, як зробити музей, який би не тільки служив музеєм, а служив постійно як паломництво, щоб люди йшли, йшли, йшли без кінця”, – розповідає Бойко.

І додає:

“Це не то що ми придумали, це просто Бог послав такий компромісний варіант“.

Ідею з терасою на даху готельєри запозичили у Європі, а добудували півтора поверху, щоб обладнати дахову котельню. Це вони теж начебто підгледіли у європейських готелях.

“Ну не можемо ми бути залежні, будуючи готель 3 чи 5 зірок, від того, чи місто дасть нам тепло і гарячу воду або не дасть. Тому стояло питання побудувати свою котельню”, – каже Бойко.

Визнає Бойко, що й годинникова вежа відрізняється від автентичної. Зате зроблена з сучасних матеріалів і за три роки годинники “ні разу не зупинялися і не підводили з часом”.

“У нас всі документи є. Ми не прячемо, ми нічо не прячемо”, – переконував на даху обраних журналістів Бойко. Однак документів він так і не показав.

У готелі буде 50 номерів. Бойко хвалився євроремонтом у номерах, наголошував, що до кожного підведена вода, каналізація, світло, є телефони, показував унітази, а замки у дверях називав “замками світового значення”, “фішкою” готелю назвав камін:

“Фішкою нашого об’єкта є камін, він екологічно чистий”.

Ще однією “фішкою” буде галерея під колонадою, яку готельєри днями зашили склопакетами. Тут до приходу журналістів виставили картини художника Ореста Костіва.

Сам Костів кілька разів назвав відремонтований готель діамантом, який буде доповнений його творами. Візитівкою галереї стане його картина “Станіславська Мона Ліза”.

“Це репліка великому митцю європейському Леонардо да Вінчі. Я як автор не хочу собі великі лаври привласнити, як геній всіх часів і народів у мистецькому сенсі. Але картина “Станіславська Мона Ліза” увібрала в собі сутність певного духу тої епохи, яка буде відтворена, коли вже ця будівля, дасть Бог, буде подана публіці в такому виді, як задумують власники, архітектори і інженери”, – сказав Костів.

Маргарита Бойко наголосила, що колонада – це приватна власність, а засклили її, що вберегти від погодних умов твори мистецтва, які виставлятимуть у галереї.

 “Ця краса буде заманювати туристів з усього світу”, – вважає вона.

Прізвище архітекторів проєкту так званої реставрації Бойки не називають, щоб вберегти їх “від тролінгу та булінгу”. А також запевнили, що готові повернути колонаду місту, якщо громада виступить проти їхньої артгалереї.

“Якщо громада категорично виступить проти, то ми це зрозуміємо і вернемо колонаду, як вона була”, – сказала Маргарита Бойко.

Після пресконференції міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків в онлайн-ефірі звернувся до Мирослава Бойка.

“Я від імені громади ще раз звертаюся до пана Бойка: все-таки розісклити колонади і залишити цей простір для громади. Все решта – це робочі моменти, які можуть обговорюватися з комісією, яку очолює Вікторія Сусаніна“, – закликав Марцінків.

Завтра, 8 квітня, франківці, які вимагають зберегти колонаду готелю “Дністер”, зберуться на акцію протесту під готелем на вулиці Шевченка, 1.

Це вже друга акція, яку організовують мешканці міста проти знищення готелю «Дністер».

Нагадаємо, так звана реставрація готелю «Дністер» розпочалася у 2017 році. Під виглядом реставрації франківський підприємець Мирослав Бойко добудував до готелю півтора поверху, замінив автентичну черепицю на даху на бляху, змінив колір будинку, а замість відтворення автентичної годинникової вежі встановив нову, не схожу на первісну ані за формою, ані за розміром.

Бойко також закрив «на ремонт» колонаду готелю, захопивши в такий спосіб частину громадського простору вулиці. Доки сотні іванофранківців вимагають зберегти історичну колонаду готелю «Дністер» на вулиці Шевченка, Бойко зашив колони склопакетами.

Курс


Переглядів: 165 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024