Четвер, 25.04.2024, 15:07:49

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Грудень » 8 » Власники квартири у столітньому будинку Івано-Франківська своїм коштом реставрують вікна й двері
22:03:23
Власники квартири у столітньому будинку Івано-Франківська своїм коштом реставрують вікна й двері

Вікна, двері та фурнітуру, яким понад сто років, реставрують господарі квартири у будинку на вулиці Мазепи в Івано-Франківську. Будівля споруджена у 1910 році, зараз — це пам’ятка архітектури.

Над реставрацією впродовж двох місяців працюють кілька майстрів. Декілька готових відреставрованих віконних рам вже встановили на місця.

Майстер Борис Гнатушко розповідає кореспондентці Суспільного, що під багатьма шарами фарби деревина добре збереглася. З його слів, робітники замінили тільки декілька елементів фурнітури.

"Поставимо в кінцевому результаті нові ущільнювачі, відповідно, не буде промерзати, не буде запотівати вікно. Ну, я думаю, що якщо далі належним чином доглядати, то вона прослужить ще, напевно, років зо сто", – каже Борис Гнатушко.

З його слів, господарі квартири вирішили відреставрувати вікна та двері й зберегти автентичний вигляд, тому залучили до роботи майстрів. Борис Гнатушко розповідає, що таку роботу люди замовляють не часто. Адже переважна більшість власників приміщень викидає автентичні елементи та ставить нові – пластикові.

"Можливо, люди думають про те, що дешевше, чи швидше, чи тепліше буде. Але в кінцевому результаті, якщо ми залишаємо дерево, – це, знову ж таки, екологія, і це — насамперед здоров’я. Це не порівняти із пластмасовими вікнами. Вікна і двері – все збереглося, все, як було. Власники вирішили нічого не замінювати, все відреставрувати", – розповідає Борис Гнатушко.

Начальник міського відділу з питань охорони культурної спадщини Володимир Ідак каже, що реставраційні роботи майстри проводять фахово. З його слів, господарі будинку показують хороший приклад жителям, зберігаючи автентичні елементи споруди.

З його слів, департамент архітектури й містобудування розробляє програму, за якою наступного року будинки-пам’ятки реставруватимуть на умовах співфінансування із власниками. В першу чергу це стосуватиметься фасадів споруд. Скільки грошей із міського бюджету спрямують на це, поки невідомо.

"Є тільки наміри та стратегічний напрямок. Для нас прикладом є Львів, де в такому напрямку розвиваються. Місто працює над об’єктами, люди організовуються у відповідні структури, ОСББ. Підписують охоронні договори на свої об’єкти, тобто вони мусять організуватися і виконати певні умови. Тільки тоді місто зможе внести їх до співфінансування", – каже Володимир Ідак.

Через зайнятість господарів квартири, поспілкуватися із ними кореспонденти Суспільного не змогли. Зараз власники перебувають за межами країни.


Переглядів: 147 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024