Субота, 20.04.2024, 05:54:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2018 » Лютий » 21 » Вокальний конкурс, кімната-музей, поштова марка. У Івано-Франківську готуються до 100-річчя Ірини Маланюк
21:44:30
Вокальний конкурс, кімната-музей, поштова марка. У Івано-Франківську готуються до 100-річчя Ірини Маланюк

У середу, 21 лютого, в обласній філармонії відбувся концерт пам`яті відомої у світі оперної співачки Ірини Маланюк, яка народилася в Івано-Франківську.

Перед урочистостями відбулася прес-конференція, на якій оголосили про створення однойменного вокального конкурсу. Участь в ньому можуть взяти як початківці так і професіонали.

За словами директора філармонії Василя Тимківа, до відзначення 100-річчя з дня народження Ірини Маланюк в Івано-Франківську проведуть чимало заходів, пише Репортер.

“З нагоди ювілею у Франківську планується ряд подій, – говорить Тимків. – Відкриття кімнати-музею, випуск марки та монети, а також встановлення бюсту співачки у фойє філармонії».

 

Довідка: Ірина Маланю́к – українська й австрійська оперна та концертно-камерна співачка, визнана в Європі, але маловідома в Україні. Народилась 29 січня 1919 в Станиславові.

У дитинстві та юності мешкала у будинку батьків (тепер вул. Грушевського, 17, Івано-Франківськ), де її батько Осип Маланюк мав приватну лікарську ординацію.

Навчалася в українській приватній школі ім. М.Шашкевича (містилася майже навпроти її будинку — тепер ЗОШ N°7), пізніше — у Станіславівській українській жіночій гімназії (вул. Липова, 80, тепер вул. Шевченка, 82).
Тут вона вперше вийшла на сцену, зігравши у дитячій опері М.Лисенка «Коза-дереза» роль Лисички. Відомий композитор і диригент Ярослав Барнич, побачивши її у цій ролі сказав: «Ірцю, з тебе буде колись велика співачка».

Після закінчення гімназії навчалася у консерваторії при Польському музичному товаристві ім. С.Монюшка в Станіславові.

1936 — дебютувала в опері О.Ніколаї «Віндзорські жартівниці».

Пізніше навчалася у Адама Дідура (Львів, 1937–1939), Анни Бар-Мільденбург (Відень, 1944), удосконалювала майстерність у «Моцартеумі» (Зальцбург, 1945).

Була солісткою оперних театрів Львова (1940—1944), Граца (Австрія, 1945—1947), Цюриха (Швейцарія, 1947—1952), Мюнхена (ФРН, 1952–1970), Відня (1956–1974).

Брала участь у Вагнерівських фестивалях у м. Байройт (ФРН, 1951–1954) і у Зальцбурзьких фестивалях (Австрія, 1956, 1958–1963).

З великим успіхом виступала на сценах оперних театрів Італії, Франції, Великої Британії, Іспанії, Аргентини та ін. країн.

Співпрацювала з видатними диригентами, серед яких Герберт фон Караян, Вільгельм Фуртвенглер, Бруно Вальтер, Дімітріс Мітропулос, Артур Родзінський, Карл Бем, Ганс Сваровскі, Джордж Шолті, Клеменс Краус, Андре Клюїтанс, а її партнерами були славетні співаки Маріо дель Монако, Джузеппе ді Стефано, співачки Рената Тебальді, Елізабет Шварцкопф, Біргіт Нільсен, Кірстен Флагстад і чимало інших оперних зірок світу.

1972 — завершила професійну оперну кар’єру.

1970–1991 — у званні професора з інтерпретації пісень (Liedinterpretation) викладала в Академії музики та драматичного мистецтва м. Граца, Австрія (пізніше академія набула статус університету).

Після здобуття незалежності Україною відвідувала Львів та Івано-Франківськ, давала майстер-класи українським студентам і молодим виконавцям.

1998 — видала німецькою мовою автобіографічну книгу «Голос серця» (повна назва мовою оригіналу Stimme des Herzens: Autobiographie einer Sängerin).

Пішла з життя 25 лютого 2009, похована 3 березня 2009 у місті Цірль, Австрія.


Переглядів: 327 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024