П`ятниця, 29.03.2024, 17:46:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Серпень » 30 » Вшанування сотенного «Шрама»
21:15:27
Вшанування сотенного «Шрама»

З ініціативи громадської організації «Івано-Франківська обласна організація «Чорний Ліс» напередодні «українського великодня» у с. Хриплині вшанували сотенного сотні «Лебеді» куреня «Дзвони» Станіславського 22 ТВ «Чорний Ліс», військового референта Станіславівського окружного проводу ОУН, хорунжого УПА, Лицаря Бронзового Хреста Бойової Заслуги «Знайду» «Шрама» – Бурдина Степана Івановича з нагоди 70-х роковин з дня його загибелі. Він народився 5 січня 1911 (1912) року в с. Хриплин, сьогодні Івано-Франківської міської ради, та загинув 21 липня 1947 року біля станції Хриплин за доносом зрадника.

Після недільної літургії у церквах св. Парасковеї УГКЦ та Різдва Пресвятої Богородиці УАПЦ до будинку, де народився і проживав сотенний і на якому встановлено меморіальну дошку хорунжому «Шраму», з процесією прийшли прихожани греко-католицького храму із священиком о. Дмитром Кривецьким.
Об 11 годині о. Дмитро відправив панахиду за упокій душі р.б. Степана та всіх померлих за волю України. Промовці сільський голова Р.П.Соколик, парох о. Дмитро Кривецький, син сот. «Шрама» С.С.Бурдин, ветеран ОУН-УПА С.П.Гах, внук хорунжого УПА П.М.Федчук зазначали, що сот. «Шрам» в часи визвольних змагань проявив себе як патріот свого народу, добрий організатор, чудовий командир, стратег і тактик, який успішно виходив з усіх боїв із найменшими втратами стрільців.
Голова правління громадської організації «Івано-Франківська обласна організація «Чорний Ліс» І.М.Жирик охарактеризував його як висококласного військовика, патріотичного революціонера-націоналіста, якого громада села має вшановувати. На честь героя мали б назвати вулицю в селі, створити музей. На жаль, на захід прийшло лише 1% від більш ніж 2000 тисяч мешканців села. Він також подякував всім учасникам цього заходу, організаторам, родині героя.
Аматори сільського Народного дому під керівництвом художнього керівника Р.М.Мантуляка виконували патріотичні пісні. Ведучою заходу була Н.В.Левчук. На закінчення усі дружно проспівали Гімн України.


Іван ЧОРНОЛІСЬКИЙ


Переглядів: 386 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024