П`ятниця, 29.03.2024, 03:08:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 15 » Встановлено пам'ятник Івану Виговському
10:09:53
Встановлено пам'ятник Івану Виговському
У Манявському Скиті на Івано-Франківщині урочисто відкрили перший в Україні пам’ятник українському гетьману Івану Виговському.
Історики вважають, що саме на цих землях, згідно зі своїм заповітом, похований видатний діяч Української держави, повідомляє УНН. 
Владика Іоасаф, митрополит Івано-Франківський і Галицький Української православної церкви Київського патріархату освятив пам’ятник і відзначив, що немає жодних сумнівів у тому, що могила гетьмана знаходиться у Скиті Манявському. Владика переконаний, що життя та жертовність Івана Виговського повинна стати прикладом для молодого покоління.
Ідея пам’ятника з’явилась у галицького скульптора Василя Гурмака  ще десять років тому. А на початку літа цього року знайшлися меценати, які профінансували спорудження монумента. Пам’ятник Виговському постав у Манявському Хресто-Воздвиженському монастирі.
"Іван Виговський – недооцінена постать в українській історії. Він жив у часи, наближені до теперішніх, був змушений протистояти тиску з одного боку Варшави, з іншого – Москви. Але він не схилився. Проявив себе як дипломат і політик, справжній патріот і борець за Україну … Настав час вшанувати історичну постать видатного українського гетьмана і полководця Івана Виговського. Цей пам’ятник повернув його славне ім’я із забуття. Наші діти, які будуть приходити в це святе місце, тепер будуть знати своїх героїв", – зазначив меценат Володимир Грабовецький.
Пам’ятник фахівці творили виключно за архівними документами. Погруддя Виговського вилите з бронзи, постамент виготовлений із каменю.
"Це є камерний монумент – величний та водночас скромний", – говорить автор  Василь Гурмак. На його думку, скульптура буде вічною.

Переглядів: 566 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024