Субота, 20.04.2024, 02:07:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2021 » Листопад » 5 » Вулицю в Києві перейменували на честь калушанина Олеся Бабія
15:11:00
Вулицю в Києві перейменували на честь калушанина Олеся Бабія

Київська міська рада підтримала рішення про встановлення назв безіменним топонімічним об’єктам та перейменування вулиць.

Зокрема, перейменовано 12 вулиць та провулків, та встановлено назви двом площам, скверу та вулиці, інформують "Вікна" з посиланням на пресслужбу Київської міської ради.

Відповідні громадські обговорення щодо цих змін попередньо відбулись на єдиному вебпорталі територіальної громади Києва у спеціальній рубриці «Е-місто» «Громадське обговорення проектів нормативно-правових актів», де кожен користувач мав змогу ознайомитись із запропонованим проєктом рішення, висловити свої пропозиції, зауваження, оприлюднити власну редакцію проєкту.

Зокрема, в Святошинському районі перейменовано вулицю Миколи Кузнєцова на вулицю Олеся Бабія — на честь українського письменника, поета і літературознавця, автора Гімну ОУН та маршу Збройних Сил України "Марш Нової Армії". Олесь Бабій був учасником звільнення Києва від більшовиків у 1919 році.

Довідка. Доктор літературознавства Олесь Бабій народився в селі Середнє, нині — Калуського району. Писав під псевдонімом Хмелик. Середню освіту здобув у Львові. Служив у австрійській армії, потім в УГА. Після стрілецького походу на Київ опинився в польському полоні, звідки йому вдалось утекти.

У Львові разом організував групу поетів-символістів «Митуса». У 1924-1929 роках здобув у Празі вищу освіту, ставши доктором літературознавства в Українському педагогічному інституті імені Миколи Драгоманова. 1932 року разом з групою чільних діячів ОУН Осипом Бойдуником, Юліяном Вассияном, Євгеном Зиблікевичем, Степаном Ленкавським, Зеноном Пеленським перебував на лаві підсудних під час процесу у Львові.

У 1944 році емігрував за кордон. Емігрантське життя Олеся Бабія розпочалося в Німеччині в таборах для переміщених осіб в Карльсфельді та Мюнхені, де він прожив 4 роки, після чого переїхав до США.

Помер 2 березня 1975 року у Чикаго. Гімн ОУН авторства Олеся Бабія став Маршем Збройних Сил України.


Переглядів: 133 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024