Четвер, 28.03.2024, 21:17:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Червень » 29 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1902 року
20:14:43
З чого починалося місто. Літопис Станиславова 1902 року

Вашій увазі пропонуємо нову сторінку літопису Станіславова. Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1902 році

1902 На початку січня відбулися установчі збори товариства «Народний дім». Головною темою зібрання стало спорудження будинку, де б могли розміститися всі українські товариства. Директорами «Народного дому» обрали доктора права Йосифа Партницького, доктора медицини Володимира Яновича та асистента колії Добровського.

1902 26 січня понад 200 мешканців міста на зборах заснували товариство «Українська хата», яке мало об’єднати місцевих українців. Головою обрали дяка греко-католицької катедри Ігнатія Полотнюка, заступником — лікаря Володимира Яновича.

1902 У травні в Делятині помер Ігнаці Камінський (1819-1902) — бургомістр Станиславова у 1870-1888 роках. Його найбільша заслуга – відбудова міста після жахливої пожежі 1868 року. Саме при ньому з’явилися: реальна школа, каса ощадності, перший газовий завод, школа дерев’яного промислу, міська бойня, пожежна служба, колії на Стрий та Гусятин. Був похований у Станиславові (у меморіальному сквері), могила не збереглася.

1902 17 червня провели вечір пам’яті Тараса Шевченка за участі солістки львівської опери Філомени Лопатинської. Тоді ж чи не вперше співав станиславівський хор «Боян», який заснував Денис Січинський.

1902 У червні в місті помер головний лікар цивільного шпиталю Георгій Конкольняк (1848-1902), який заразився тифом, лікуючи хворих. У Станиславові його поважали, він був асесором міськради, членом повітової ради, директором каси ощадності, заступником бургомістра (1892-1894).

1902 У червні розпочали будівництво греко-католицької духовної семінарії Святого Івана Златоустого (тепер Шевченка, 11), у серпні — крайової школи деревного промислу (Лепкого, 28).

1902 15 вересня розпочалися заняття у Станиславівській українській музичній школі, заснованій за ініціативи Дениса Січинського, першій у Галичині (тепер дитяча музична школа №1). Школа не мала власного приміщення, заняття проводили в залі хорового товариства «Боян» (Січових стрільців, 24).

1902 Шкільна комісія Галицького сейму у Львові вчергове відхилила проект звернення до уряду про запровадження у місті гімназії з українською мовою викладання.


Переглядів: 297 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024