Середа, 24.04.2024, 11:38:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 2 » З чого починалося місто. Літопис Станиславова кінця 1912 року
22:29:52
З чого починалося місто. Літопис Станиславова кінця 1912 року

Дізнайтесь про найважливіші події в історії нашого міста, які сталися у 1912 році.

1912 Інженер Леон Вайнгартен започаткував у місті будівельну компанію з офісом на теперішній вулиці Грушевського, 35.

1912 На замовлення видавця Станіслава Хованця архітектор Фредерик Януш розробив проект, а фірма «Йорк» збудувала на вулиці Сапіжинській (Незалежності, 4) першу в місті п’ятиповерхівку. При будові — також уперше у Станиславові — використали залізобетон. Скульптор Антоняк встановив на фасаді вісім скульптур пасторальних сюжетів під загальною назвою «Пастушок». Кам’яниця мала ще одну новинку — електричний ліфт.

2 жовтня провели випробування ліфта й першої у місті будинкової приватної електростанції. У будинку розмістилися кондитерська Владислава Кровицького, редакція газети «Кур’єр Станіславовський» і великий магазин Лєвака, у підвалі — друкарня Хованця. Чотири верхні поверхи орендував львівський підприємець Ян Грайнер, який відкрив там готель і ресторан «Уніон».

1912 За проектом архітектора Поллака, на теперішній вулиці Залізничній, 47 збудували перший у місті житловий будинок з кількома під’їздами.

1912 У будинку Іпотечного банку на Сапіжинській, 19 (Незалежності) Маріан Гасклер відкрив книгарню.

1912 Касир горілчаного заводу Ісаак Заславський збудував кам’яницю на вулиці Баторія (Короля Данила, 10). Згодом з’ясувалося, що він розбагатів у результаті фінансових махінацій.

1912 Провели реконструкцію будинку школи деревного промислу на теперішній вулиці Лепкого, 28. Бічний фасад, що мав 31 м, продовжили до 42 м, надбудували третій поверх.

1912 За сприяння війта Княгинина-Села Олекси Когутяка спорудили електровню, що надавала струм до будинків мешканців, а також освітлювала деякі вулиці.

1912 За ініціативою священика Францішка Фроня створили приватну семінарію для дівчат, де вони здобували фах вчительки початкової школи. Семінарія не мала власного приміщення, дівчата займалися в інших школах у післяобідній час.

1912 У Станиславові спорудили будинки, що гідно репрезентували архітектуру міста: Вайнгартена (Чорновола, 26), Молдауера (Шевченка, 15), Бурди (Коновальця, 16).

1912 Різьбяр Горохівський завершив оригінальний іконостас і два бокові вівтарі у церкві Покрови Божої Матері у Княгинині-Селі.

1912 16 жовтня відкрили відреставроване приміщення Українського «Сокола» (Грушевського, 18). Це був перший у Галичині власний будинок товариства. Головою «Сокола» на той час був залізничний інженер Іван Мирон.

1912 1 листопада у новозбудований за проектом львівського архітектора Францішка Сковрона будинок на вулиці 3 Мая (Грушевського, 31) перейшла фінансова дирекція.

Роман Діда


Переглядів: 391 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024