Четвер, 28.03.2024, 20:12:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 21 » З хворої на здорову: у Франківську знову скандал навколо готелю «Дністер»
15:42:29
З хворої на здорову: у Франківську знову скандал навколо готелю «Дністер»

Днями у мережі Facebook з’явилося відео, де власники готелю «Дністер» вкотре переконують, що не зруйнували пам’ятку архітектури, а зробили її кращою.

З відео також зрозуміло, що скандальні готельєри не збираються звільняти колонаду, мало того – звинувачують у цьому активістів. А мер при цьому святкував ювілей Мирослава Бойка, пише Репортер.

Почалось все з того, що 14 липня Руслан Марцінків видав розпорядження про нагородження відзнакою міського голови «Міць і гордість міста» директора ТОВ «Фірма «Надія» Мирослава Бойка.

«За високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю з розбудови економіки територіальної громади міста та з нагоди відзначення 70-річного ювілею з дня народження нагородити відзнакою міського голови «Міць і гордість міста», – йдеться у розпорядженні.

До нагородження готельєра представила директорка департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження міської ради Світлана Криворучко.

Новина швидко розлетілася соцмережею й викликала шквал обурення. Це й не дивно, бо коли Мирослав Бойко торкається міського простору, виникає скандал. Останній яскравий приклад – готель «Дністер». Мало того, що замість реставрації пам’ятки, як того вимагає закон, місто отримало реконструкцію, так ще й колонаду засклили.

Перед тим була історія з добудовою двох зайвих поверхів у будинку біля ратуші (площа Ринок, 1), що «зламало» цілий історичний квартал. А потім – скандал із літником на Тринітарській, який майже повністю перегородив відремонтовану вулицю.

І тут виникає питання до мера: то в чому міць і гордість пана Бойка? Напевно, в тому, що роками в обхід правил, норм і законів готельєру вдавалося продавити і владу, і громаду.

Звісно, мер нагороду Мирослава Бойка ніяк не прокоментував. Тобто, зовсім. Більше того, «Репортеру» стало відомо з власних джерел, що Руслан Марцінків був на святкуванні 70-річчя Бойка у тому ж таки «Дністрі». Гуляли на літній терасі, яку власники готелю називають «родзинкою», що «користується попитом у мешканців міста». Ну, тепер ми хоча б знаємо, хто ходить на ту терасу.

А після бенкету з’явилося відео, де генеральна директорка «Надії» Маргарита Бойко, керівник відділу маркетингу фірми Роман Король і віце-президент Івано-Франківської торгово-промислової палати Ігор Бартків розповідають, які вони молодці. Зокрема, йшлося про те, що «Надія» готова піти на компроміс з активістами та розісклити колонаду. Але активісти погані, не хочуть нічого робити, тільки кричать і критикують.

«Ми пішли назустріч, звісно, – каже у відеоролику Маргарита Бойко. – Ми зустрілися з тими представниками громади, які не розуміли або не хотіли розуміти наше бачення і надалі не захотіли нас почути. Натомість, питали, коли ми збираємось розісклити. Ми погодились, ми сказали: ми йдем назустріч, але давайте свої пропозиції. Якщо ми розісклимо нашу частину та облагороджуємо нашу частину підколонного простору, то давайте продовжимо цю красу по всій колонаді. Ваші пропозиції? Пропозицій не було. Ми створили з власної ініціативи групу у «вайбері», запросили цих представників громади долучитися. І два місяці ми їм писали, просили: дайте ваші пропозиції, дайте ваше бачення, як спільно ми маємо зробити оцю колонаду прохідною, красивою… За два місяці – тишина. Тому в нас постає питання, чи цим представникам громади потрібна галерея чи їм потрібно просто покричати?».

Звісно, громада з відповіддю не забарилася. Громадська ініціатива «Архітектурна варта» вчергове звернулася до міського голови, міськради, виконкому та департаменту архітектури з проханням:

  • Забезпечити створення загального проєкту відновлення галереї будівлі «Дністра».
  • Визнати реставрацію другої частини будівлі пріоритетним завданням у місті. Залучити фахових виконавців до створення науково-технічного проєкту реставрації цієї частини будівлі.
  • Забезпечити фінансування цієї реставрації, а також призначити відповідального за координацію проєктно-реставраційних робіт.

«Виголошене представниками Бойків звинувачення громади в ненаданні проєктних пропозицій – це не просто переведення теми у власний штучний дискурс. Це намагання зняти з себе відповідальність не лише за недотримання закону, а й у майбутньому, потенційно – за недотримання слова, – вважає активіст Ростислав Шпук. – Справа в тому, що наша проєктна пропозиція подана і проголошена з самого початку, і далі звучить рефреном: повернення усій галереї первісного цілісного історичного вигляду. Громада вимагає дотримання закону, відстоює власний простір і права. Вона в жодному разі не повинна забезпечувати готельєрів технічними проєктними пропозиціями. Для цього є ліцензовані фахівці».

І було б добре, аби міський голова врешті проявив власну «міць та гордість». Бо які б теплі стосунки в нього не були з Мирославом Бойком, пора щось робити, аби вичерпати конфлікт. Це не той випадок, коли можна залишатися збоку і відмовчуватись. Тим паче, регулярно на «сусідів» скаржаться й жителі кам’яниці «Австрія».

«Відбуваються дивні речі, – каже мешканець будинку Павло Валько. – Під’їзд завжди закривається, працює домофон. І кожен ранок у під’їзді купа недопалків і сечі. Таке враження, що пісяють табунами. Це при тому, що жителі тримають під’їзд у чистоті, є прибиральниця. Ба більше, ллють фекалії на поріг Народного дому. І одночасно з цим боти закидають інформацію, що начебто це роблять самі мешканці будинку. Збіг чи що це таке? А щодо засмічення підколонного простору, то це відбувається, власне, через відсутність освітлення. А світла нема через ремонтні роботи «Дністра».

Днями жителі будинку та активісти спеціально зберуться на толоку, аби прибрати підколонний простір. Можуть долучитися всі, кому небайдужа колонада та готелю «Дністер». Хтозна, може й Марцінків з Бойками прийдуть.

 Ірина Гаврилюк


Переглядів: 125 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024