П`ятниця, 19.04.2024, 10:53:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 14 » Закордон нам допоможе?
09:24:10
Закордон нам допоможе?


Минулого тижня представники дирекції культурної і природної спадщини Ради Європи відвідали Івано-Франківськ - історичне місто, в якому валяться пам'ятки архітектури.

Цими днями Івано-Франківськ став на крок ближчим до того, щоб отримати закордонну підтримку для порятунку своєї культурної спадщини. У рамках проекту Ради Європи "Реабілітація культурної спадщини історичних міст" обласний центр Прикарпаття відвідали експерти Ради Європи Бернар Бузу, Роберт Пікард та Девід Джонсон і керівник проектів дирекції культурної і природної спадщини Ради Європи Мікаель де Тюз.

Як стало відомо, Івано-Франківськ потрапив до переліку десяти українських міст, які змагаються за право скористатися допомогою європейців у справі охорони своєї культурної спадщини. За словами начальника відділу охорони культурної спадщини управління культури Івано-Франківського міськвиконкому Ігоря Панчишина, серед українських міст, залучених до цього проекту, має залишитися три пілотних, з якими й буде продовжена співпраця.

"Очевидно, це будуть ті міста, які покажуть, що вміють працювати, хочуть реставрації, реконструкції і реабілітації своїх пам'яток, знають, що для цього потрібно, мають добрий ресурс, - пояснив Ігор Панчишин. - В Європі це вже довготривалий проект, зараз за ним працюють на Балканах, де кожному з пілотних міст перепало по 200 мільйонів євро".

До кінця цього року управління міськвиконкому, дотичні до реалізації цього проекту, повинні розробити так зване "діагностичне досьє" Івано-Франківська - опис реального стану пам'яток та їх експлуатації в сучасній містобудівній ситуації. Другий етап цього проекту, який триватиме впродовж 2012 року, передбачає створення бізнес-плану для його реалізації. А вже наступний, 2013, рік має стати роком інвестицій в охорону культурної спадщини міста".

Репортер "ГК" поцікавився в керівника відділу охорони культурної спадщини, на які пам'яткоохоронні заходи було б варто витратити ймовірну допомогу від Ради Європи.

"Перш за все, треба провести нормальні археологічні обстеження, - зауважив Ігор Панчишин. - Окрім того, слід зробити в центральній частині міста нормальну систему водовідведення, щоб вода не гноїла підмурівки пам'яток. Внаслідок активної забудови середмістя та через поганий стан підземних колекторів відбулася зміна гідрологічного режиму, зруйнувалася структура ґрунтів: колись вода відходила з центру, а тепер збирається і підмиває фундаменти. Ще необхідно розробити історико-архітектурний опорний план, який би став своєрідною містобудівною конституцією, щоб не з'являлися більше "чорні призми" чи якісь торгові зали там, де не треба. Необхідно створити в місті реставраційну майстерню, в якій були б зібрані фахівці, які вміють працювати за відповідними технологіями збереження пам'яток... Тобто я не закликаю виділяти гроші на порятунок конкретних будинків, починати треба з основи".

...Показово, що приїзд європейської делегації пам'яткоохоронців збігся у часі з обвалом стіни Станиславівської броварні - єдиної в Україні пам'ятки промислової архітектури 18 століття, яка має статус пам'ятки національного значення. Керівник обласного відділу охорони культурної спадщини Андрій Давидюк констатував тоді зруйнування пивзаводу і дорікнув за недогляд своєму колезі з міськвідділу. Ігор Панчишин натомість пояснив, що не робив жодних заяв з приводу зруйнування пам'ятки, бо був зайнятий роботою з європейською делегацією. До того ж, за словами Панчишина, всі попередні спроби впливати на ситуацію зі збереження пам'яток у місті зупинялися на рівні обласного відділу охорони культурної спадщини, який вказував на відсутність у міського відділу необхідних повноважень.

Та найприкріше, що втрата пам'ятки майже не схвилювала громаду міста. Тож, мабуть, допоки руїни пивзаводу не перетворяться на стіну плачу для тисяч івано-франківців, говорити про збереження культурної спадщини в місті буде просто недоречно.

Богдан Скаврон

Довідка

В місті Івано-Франківську налічується 555 пам'яток місцевого значення і 5 пам'яток національного значення. Започаткована, але не діє через брак фінансування програма паспортизації пам'яток.

* за інформацією часопису "Галицький кореспондент"


Переглядів: 730 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024