П`ятниця, 29.03.2024, 08:34:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 26 » "Замки, палаци і фортеці України"
09:49:33
"Замки, палаци і фортеці України"
Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-мандрівка, організована працівниками відділу загального читального залу ОУНБ ім. І. Франка.
Стародавня українська земля багата на визначні пам'ятки. Найяскравішою рукотворною її окрасою є пам'ятки архітектури - найбільш синтетичного виду мистецтв, який найповніше відображає дух і світогляд епох та народів. Вивчення архітектурної спадщини допомагає уявити культурне середовище, у якому формувався український народ. А розмаїття форм надає особливого інтересу і чарівності історичним пам'яткам України.
Архітектурна спадщина українського середньовіччя найбільш багатогранна - це шедеври давньоруського будівництва, руїни візантійських і генуезьких фортець, загадкові „печерні міста" Криму, а пізніше - замки польських та угорських феодалів Західної України, грізні залишки турецьких фортець на північних рубежах Османської імперії.
Барокову архітектуру ХVІ-ХVІІІ століть можна назвати матеріальним виявом естетичних смаків українців часів козацтва. Церкви і монастирі, громадські будинки та палаци, збудовані у цьому стилі, трапляються по всій Україні, а особливо - у споконвічно українських областях - на заході, півночі і в центрі країни.
На період перебування території України у складі австрійської та Російської імперій у  ХVІІІ-ХІХ століттях припадає будівництво міцних фортифікацій, а також численних панських палаців і маєтків, що, як правило, потопали у зелені розкішних парків. Чудовими зразками садово-паркового мистецтва можна помилуватися в багатьох куточках України, проте особливо вражають вони у Криму, Центральній та Лівобережній Україні.
Війни і соціальні потрясіння ХХ століття знищили безліч пам'яток архітектури, але й те, що збереглося, дає уяву про пишноту української старовини і є надбанням сучасної України, гордістю її народу, запорукою її майбутнього.
Працівники відділу загального читального залу запрошують усіх бажаючих до цікавої та захоплюючої мандрівки сторінками книг, які представлені на книжково-ілюстративній виставці „Замки, палаци і фортеці України". Серед експонованих видань Ви знайдете видання: А. Івченко, О. Пархоменко  „Україна. Фортеці, замки, палаци", В. Вечерський „Українська дерев'яна архітектура", Г. Мунін, Х. Роглєв, О. Гаца „Визначні пам'ятки Західної України", фотоальбоми „Україна. 100 визначних місць", „Замки та фортеці",  „Замки и крепости Украины", „Визначні пам'ятки Західної України", „Буковина", „Свалява", „Бучач", В. Пилип'юк „Золота підкова України. Львівщина", Ю. Николишин „Галицький край. Шляхами Львівщини", DVD-диск „7 чудес України: замки, фортеці, палаци" та інші.
Отож, запрошуємо вас у прекрасний світ неповторної та загадкової України.
Разом з нами мандруйте Україною! Вивчайте Україну! Любіть Україну!

Переглядів: 601 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024