Четвер, 28.03.2024, 13:45:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 18 » Засновано літературну премію імені Миколи Євшана
15:23:37
Засновано літературну премію імені Миколи Євшана

1 листопада 2017 р. на спільному засіданні Президії Івано-Франківської обласної організації Національної спілки письменників України та Президії Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України прийнято рішення про заснування літературної премії ім. Миколи Євшана, затверджено Положення про премію та склад комісії з призначення даної премії.

Заснування премії імені Миколи Євшана виносить це ім’я з минувшини до наших сучасників.

Згідно Положення премія Миколи Євшана вручається щороку. Вручення відбувається у трьох номінаціях: «Критика», «Есеїстика», «Літературознавство». Премією відзначаються кращі книжки або цикли публікацій у періодиці у галузях критики, есеїстики, літературознавства видані українською мовою, не пізніше, як за 5 років на момент подання. Відібрані до розгляду комісії книжки повинні відповідати високим науковим та художнім якостям. Премія Миколи Євшана має всеукраїнський характер і може бути також вручена літературознавцям і критикам української діаспори, які досліджують українську літературу або пишуть есеїстику українською мовою. Дослідження про українську літературу можуть бути перекладені українською мовою з інших мов. Лауреатам премії вручається диплом та грошова премія.

Першими Лауреатами літературної премії імені Миколи Євшана стали: у номінації «Критика» Євген Баран за книги «Недописана книга» та «Недописана книга частина инча»; у номінації «Есеїстика» Володимир Качкан за книгу у 2-х томах «Одкровення».

Заснування спільної премії служитиме загальній історико-просвітницькій, культурологічній справі українського народу та зміцнювати творчі зв’язки і співпрацю творчих спілок письменників і краєзнавців.

 

 

 

 

 

 

 

 

Біографічна довідка: Микола Євшан (Микола Йосипович Федюшка) народився 19 травня 1889 р. в смт. Войнилів Калуського району Івано-Франківської області у сім’ї рільника. Закінчив Станіславську гімназію, навчався у Львівському університеті. За сприяння Михайла Грушевського Микола Федюшка працював у Науковому Товаристві імені Шевченка, Академічному Домі. Деякий час був особистим секретарем Михайла Грушевського. За активну проукраїнську громадсько-політичну діяльність був змушений продовжувати вищу освіту у Віденському університеті. Найбільш активна літературознавча діяльність Євшана відбивається у журналах «Бджола», «Будучність», «Літературно-науковий вісник», «Українська хата».

Досліджував творчість Лесі Українки, Ольги Кобилянської, Василя Стефаника, Михайла Коцюбинського, Богдана Лепкого, Петра Карманського, Василя Пачовського.

За короткий період діяльності (10 років) написав і опублікував понад 170 літературно-критичних та публіцистичних творів, переклав українською мовою цілий ряд філософських та літературознавчих праць німецьких, польських, чеських, італійських авторів.

З початком Першої світової війни працював деякий час в українських виданнях Відня, а потім добровільно подався до австрійського війська.

У перші дні виникнення Західно-Української Народної Республіки під керівництвом Миколи Євшана вояки-українці склали присягу на вірність ЗУНР. Пізніше Микола Федюшка служив в Українській Галицькій армії. У роковини проголошення ЗУНР (31 жовтня1919) Микола Євшан виголосив на святі Галицької Армії у Вінниці свою відому промову «Великі роковини України». Це була вершина його творчості, популярності й останнє слово. Микола Євшан помер 23 листопада 1919 року від епідемічного висипного тифу у Вінниці, як і 10 тисяч вояків УГА інфікованих унаслідок спецоперації ворогів України.

«Вибити вікно в Европу для української літератури» — це був головний клич Євшана, зв'язати нашу літературу з європейськими напрямками, влити в душі наших поетів ширший і глибший світогляд, філософічну думку, дати їм вищу естетичну освіту і вивести понад примітивну побутовщину на верхи справжньої творчості, «придбати Україні справжні культурні цінності» — ось провідна думка всіх його праць.


Переглядів: 382 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024