Вівторок, 23.04.2024, 20:51:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Квітень » 29 » у Крилосі «зав’язували вінець» разом із міністром культури України
15:33:49
у Крилосі «зав’язували вінець» разом із міністром культури України

Впродовж століть галичани свято зберігали свою історію, культуру, мову, перлини народної творчості. Поєднуючи християнські вірування і древлянські звичаї вони складали календарні святата обряди. Сьогодні їх зібрали, опрацювали і узагальнили науковці Національного заповідника «Давній Галич», а працівники Музею етнографії впродовж кількох років втілюють наукові напрацювання в життя, завдяки музейно-етнографічному фестивалю «Галицька брама».
У цьому році музейники звернулись до одного з найвеличніших свят – Великодня і запропонували провести театралізоване  дійство побудоване на основі опільських Великодніх звичаїв та обрядів під назвою «Зав’яжемо вінець».
З цією метою було запропоновано керівникам шкільних фольклорних колективів відтворити гаївки, які побутують на теренах району і взяти участь у святі. Впродовж всього світлого тижня біля церкви Всіх Святих Музею етнографії Крилоські гаївки змінювались веснянками зібраними у Блюдниках, Залуківські забави Вікторівськими автентичними перлинами. До них долучилися колективи Комарівської загальноосвітньої школи, Галицької гімназії та Центру дитячої і юнацької творчості.
Діти водили «Кривого танцю», «Подоляночку», «Огірочки», «Жучка». «Співали попід зелені лози», «Соловейчику пташку». Парохи Крилоса, Вікторова та Блюдників благословили дитячі Великодні дійства.
– У Комарові гаївки – це традиція, яка передається з покоління в покоління, – каже директор Комарівської загальноосвітньої школи Любов Гордійчук, – школа, церква і громада спільноготуються до Великоднього дійства, яке об’єднує і дорослих і малих. Це народне мистецтво надзвичайно багатогранне і завжди актуальне, тому що його береже і примножує кожна родина і на ньому тримається майбутнє нашої держави.
Кульмінація свята настала у Провідну неділю, коли на зеленій галявині Музею зібралися всі колективи разом.Це було справжнє свято Весни і Воскресіння Христового.Сотрудник Галицької церкви Різдва Христового отець Володимир привітав учасників свята і благословив мистецьке дійство. 
Понад зеленим віттям дерев знову залунали гаївки. Учасниками свята ставали навіть глядачі. А поруч, юні художники з Малої академії народних ремесел разом з педагогами влаштували майстер-клас із розпису писанок, вихованці Центру дитячої та юнацької творчості пропонували гостям власноруч виготовити Великодні сувеніри. Тут же можна було придбати сувенір виготовлений юними митцями.  
Отець Роман Наритник, парох села Берлоги, що на Рожнятівщині також завітав на свято і привіз із собою цілу групу школярів. Виявляється у них, на бойківщині не водять гаївок. Тождіти мали змогу вперше відчути всю радість і велич весняного дійства.
Та справжнім сюрпризом і для учасників і для гостей став незапланований візит міністра культури України Євгена Ніщука. Діти не розгубились і запросили поважного гостя до кола.
Під завісу свята, «голос Майдану» звернувся до присутніх, привітав із святами і зазначив, що нічого випадково не відбувається. І ці гаївки, які сьогодні звучать із уст юних виконавців – це велика магія, генетичний код нашого народу. Через них твориться гармонія світу, яка вселяє в нас віру, що ми подолаємо негаразди. адже ми сповнені любові до своїх ближніх. Це дає можливість ще більше пізнати себе, свій народ, свою Україну.
До учасників та гостей свята також звернувся голова Галицької районної державної адміністрації Володимир Чуйко, міський голова міста Галича Орест Трачик, декан Галицького деканату УГКЦ о. Ігор Броновський. 
Євген Ніщук вручив колективам учасникам дійства подяки від організаторів свята, а виконуючий обов’язки генерального директора Заповідника Володимир Костишин подарунки. 


Ярослав Поташник


Переглядів: 476 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024