Четвер, 25.04.2024, 09:44:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 12 » Анонс. У Маняві відкриють пам’ятник гетьману українського козацтва Івану Виговському
15:44:08
Анонс. У Маняві відкриють пам’ятник гетьману українського козацтва Івану Виговському
12 жовтня у Скиті Манявському, що в Богородчанському районі на Івано-Франківщині, відбудеться відкриття і освячення пам’ятника гетьману українського козацтва Івану Виговському.
Участь у відкритті візьмуть науковці, представники духовенства, козацькі організації Прикарпаття, громадськість.
Обитель Манявського Скиту, де знаходиться чоловічий Хресто-Воздвиженський Манявський монастир (УПЦ КП), визнана українськими істориками місцем заповітного поховання Івана Виговського. Тож відкриття пам’ятника є даниною пам’яті видатного українського гетьмана та полководця.
«У 1998-2000 роках серед науковців розгорнулася запекла полеміка про те, де знаходиться поховання гетьмана Виговського, – розповів один із ініціаторів встановлення пам’ятника, публіцист і дослідник, академік Богдан Сушинський. – Питання хвилювало багатьох, оскільки йшлося про місце вшанування великого гетьмана, який у битві при Конотопі в липні 1659 року з піхотою козаків наголову розбив регулярне московське військо. То була одна з найбільших українсько-російських битв і одна з найбільших військових перемог українців».
На сьогоднішній день вивчені всі відомі документальні джерела з історії Скиту Манявського. Достеменно відомо: офіційної страти не було, відзначає пан Сушинський. Поляки таємно розстріляли Виговського і віддали його тіло дружині для поховання. Зберігся оригінал заповіту Івана Виговського, в якому він просить поховати його «у Скиті Великім, у склепі мурованім, в церкві Воздвижения Чесного Хреста…» Саме за заповітом Скит Манявський у 2004 році було проголошено місцем заповітного поховання гетьмана Виговського.
У травні цього року владика Іоасаф, настоятель Манявського Хресто-Водзвиженського монастиря, митрополит Івано-Франківський і Галицький УПЦ КП, благословив справу спорудження монумента. Був скликаний оргкомітет, до якого увійшли священнослужителі, депутати обласної ради, науковці, архітектори та меценати. Робоча група, в якій зокрема працювали архітектори та скульптори під керівництвом голови обласної Спілки архітекторів України Миколи Капака, визначила місце встановлення та форму виконання монумента. Пам’ятник споруджено коштом благодійного фонду Юрія Дерев’янка. Один із меценатів – відомий прикарпатський правозахисник, співголова фонду Володимир Грабовецький.Відкриття монументу символічно приурочили до Свята Покрови. «Перший в Україні памятник Івану Виговському засвідчить, що Скит Манявський є величним духовним центром не лише для вірних, — підсумував владика Іоасаф. — Це — святе місце для всієї України, для всіх, хто береже і цінує історію, своєї батьківщини».
Відроджений у 1998 році, Скит Манявський в останні роки утвердився як місце поклоніння пам'яті гетьмана Виговського. Тут знаходиться крипта із символічною могилою гетьмана, що була встановлена коштом жертводавців монастиря. В Скиту традиційно приймає присягу і проводить заняття реєстрове козацтво Івано-Франківщини.
«Віримо, що з Божим благословенням, Манявський Скит стане центром українського козацтва і продовжить свою славу у справі утвердження українства», – наголосив меценат Володимир Грабовецький.

Переглядів: 563 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024