П`ятниця, 29.03.2024, 08:38:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Грудень » 17 » Відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Успенський собор Галича: минуле, сучасне, майбутнє»
21:53:10
Відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Успенський собор Галича: минуле, сучасне, майбутнє»

14-15 грудня 2017 року в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Успенський собор Галича: минуле, сучасне, майбутнє», організована з ініціативи Національного заповідника «Давній Галич» та Міністерства культури України.

У конференції взяли участь науковці з Києва, Львова, Івано-Франківська, Галича та ін. міст України, представники міністерства, обласних і районних держадміністрацій та рад. Відкрив засідання науковий співробітник Національного заповідника «Давній Галич», кандидат історичних наук Андрій Стасюк. Священнослужителі о. Ігор Броновський (УГКЦ) та о. Іван Кузь (УАПЦ) поблагословили зібрання, побажали його учасникам плідної співпраці та мудрого рішення. Вітальне слово від Міністерства культури України виголосив начальник управління охорони культурної спадщини Олександр Єпіфанов. Фундамент Успенського собору – це унікальна пам’ятка, до якої ми повинні ставитися з пошаною, зберегти нашу культурну спадщину для нащадків, – сказав він. Генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Костишин подякував духовенству, обласній і місцевій владі, депутатам, усім, хто вболіває за Галич, за підтримку, закликав присутніх до співпраці, запропонував уважно слухати одне одного. Ми маємо одну позицію, одну думку, – переконаний Володимир Іванович. Він підкреслив, що основне завдання на сьогодні – музеєфікація і консервація фундаменту Успенського собору ХІІ ст. Як повідомив начальник управління культури ОДА Володимир Федорак, на рівні області прийнята Програма відродження Галича на 2018-2023 роки. Виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду відновлення Успенського собору Зіновій Шкутяк зазначив, що до цього часу було дуже багато слів, а тепер треба переходити до справ, і сьогоднішня конференція – один з тих практичних кроків, які ми повинні зробити задля розвитку Галича. Голова Галицької районної держадміністрації Микола Попович впевнений, що Галич у майбутньому стане значним історичним, духовним, культурним центром.

З цікавими доповідями на конференції виступили доктор історичних наук, академік Академії наук вищої школи України Олександр Головко (м. Київ), доктор історичних наук, професор, проректор Українського Католицького Університету Ігор Скочиляс (м. Львів), кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Лукомський (м. Львів), президент УК ІКОМОС, заступник директора Українського державного інституту культурної спадщини Міністерства культури України Микола Гайда (м. Львів), доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г. Сковороди НАН України Олександр Саган (м. Київ), кандидат архітектури, доцент кафедри реставрації архітектурної і мистецької спадщини Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Василь Петрик (м. Львів), заслужений архітектор України, член-кореспондент Академії архітектури України, член Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, член міжнародної організації ІКОМОС Юрій Лосицький (м. Київ) та інші вчені. В ході конференції зав’язувались цікаві дискусії щодо майбутнього фундаменту Успенського собору. Але, як відомо, в суперечках, а надто наукових, з’являється істина, тож сподіваємось, що й тут вона обов’язково осінить мудрих людей, що вболівають за майбутнє Галича.

Зазначимо, що напередодні конференції побачив світ збірник матеріалів обсягом 280 сторінок, який підготували до друку працівники інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника «Давній Галич». У виданні вміщено доповіді науковців щодо збереження фундаменту Успенського собору, а також документи, що стосуються охорони культурної спадщини, у т. ч. європейські конвенції і хартії, закони України, резолюції наукових конференцій.

Любов Бойко

 

Резолюція

Міжнародної науково-практичної конференції

«Успенський собор Галича: минуле, сучасне, майбутнє»

 

м. Галич 14 грудня 2017 року

 

Ми, учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Успенський собор Галича: минуле, сучасне, майбутнє», організованої з ініціативи Національного заповідника «Давній Галич» та Міністерства культури України,

констатуємо:

- пам’ятка археології, історії та архітектури національного значення – фундамент Успенського собору ХІІ століття – має велику цінність і є свідченням становлення Галицької архітектурної школи під впливом традицій християнського світу та художньої культури Русі і Західної Європи.

Відзначаючи важливість напрацювань конференції щодо вирішення актуальних проблем збереження пам’ятки національного значення ХІІ століття – фундаменту Успенського собору, учасники конференції пропонують наступне:

  1. З огляду на те, що фундамент Успенського собору перебуває під загрозою знищення через вплив природних та антропогенних факторів, звертаємося до Міністерства культури України з проханням забезпечити фінансування коректування проектно-кошторисної документації консервації та музеєфікації фундаменту Успенського собору (пам’ятки ХІІ століття) та реставрації каплиці Св. Василія Великого (пам’ятки ХV століття).
  2. Здійснити комплексні наукові дослідження Крилоського городища із залученням провідних наукових академічних інституцій.
  3. Вважати будь-яке нове будівництво на автентичному фундаменті Успенського собору порушенням чинного пам’яткоохоронного законодавства України та ратифікованих Україною міжнародних конвенцій та договорів.
  4. Здійснити консервацію та музеєфікацію фундаменту Успенського собору й реставрацію каплиці Св. Василія Великого.
  5. Опрацювати матеріали для вивчення можливості номінації комплексу пам’яток давнього Галича до Списку світової культурної спадщини ЮНЕСКО.
  6. Розробити програму збереження і ревіталізації історико-культурного середовища Національного заповідника «Давній Галич», центральним об’єктом якого має стати законсервований та музеєфікований фундамент Успенського собору і відреставрована каплиця Василія Великого, Успенська церква XVI ст., церква Св. Пантелеймона ХІІ ст.
  7. Організувати громадські слухання щодо збереження, дослідження та популяризації культурної спадщини давнього Галича за участі науковців, представників органів державної влади, релігійних та громадських організацій.

Резолюцію схвалено на підсумковому засіданні учасниками конференції 14 грудня 2017 року в конференц-залі Національного заповідника «Давній Галич», м. Галич, Україна.


Переглядів: 322 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024