П`ятниця, 29.03.2024, 08:43:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 9 » Збережемо і примножимо історичну пам'ять міста.10 пропозицій меморіального відзначення історико-культурної спадщини Івано-Франківська (ч. 1)
22:04:38
Збережемо і примножимо історичну пам'ять міста.10 пропозицій меморіального відзначення історико-культурної спадщини Івано-Франківська (ч. 1)
Впродовж всіх років незалежності пам’ятники та меморіальні дошки в Івано-Франківську, як правило, встановлюються стихійно і вибірково, без належного історико-архітектурного обґрунтування. Інколи здійснюється дублювання вшанування пам’яті відомих діячів. В результаті, наприклад, у центральній частині міста не встановлено жодного пам’ятника уродженцям Івано-Франківщини. 
А ще в 2002 р. під час чергового громадського слухання з приводу вибору місця спорудження пам’ятника Т.Г. Шевченку один з депутатів міськради звернувся до міського голови з пропозицією розробити програму встановлення пам’ятників на найближчі роки. Як історику-науковцю і пам’яткознавцю розробити таку програму на 2002-2009 рр. було доручено мені. Програма була складена з пропозицій краєзнавців міста та активістів Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, але, на жаль, вона не була схвалена міськвиконкомом і депутатами міськради, а тому в основному не виконана і на сьогоднішній день. 
З року в рік на збереження та примноження історико-культурної спадщини з бюджету міста виділяються мізерні кошти. Сподіваємося, що у зв’язку з підготовкою відзначення 350-річчя заснування Івано-Франківська та в наступні роки будуть виділені бюджетні та залучені спонсорські кошти на реалізацію нижченаведених пропозицій, а міськвиконком з громадськістю розробить довгострокову (до 2020 р.) програму встановлення та реставрації пам’яток історії та культури міста, яка нарешті буде прийнята депутатами на сесії місьради.

1. Встановити перший в Україні пам’ятник  «Руській трійці»
На клопотання обласних організацій Національної спілки краєзнавців України й Українського товариства охорони пам’яток історії та культури виконком Івано-Франківської міської ради 5 серпня 2010 р. ухвалив рішення про встановлення пам’ятника «Руській трійці» на вшанування пам’яті зачинателів національно-культурного відродження в Галичині Івана Вагилевича та Маркіяна Шашкевича з нагоди їх 200-річчя з дня народження. Як відомо, І. Вагилевич 7 років навчався в Станіславівській гімназії. Напередодні ювілею громадськість та влада міста при підтримці депутатів фракції «Свобода» провели значну підготовчу роботу, зокрема, було визначено місце спорудження пам’ятника в сквері позаду медичного університету, а на міських громадських слуханнях визначено кращий проект пам’ятника. 

2. Відкрити алею слави видатних уродженців Прикарпаття
Престижним місцем для алеї є площа біля адміністративного будинку на вул. М. Грушевського з лівої та правої сторін пам’ятника на відзнаку возз’єднання українських земель.
Пропонується відкриття бронзових бюстів або барельєфів видатних діячів уродженців Івано-Франківщини з найдавніших часів і до другої половини ХХ ст. Це відомі особистості, які ввійшли в історію Прикарпаття й України: Ярослав Осмомисл, Данило Галицький, Роксолана, Йов Княгиницький, Олекса Довбуш, Іван Вагилевич, Наталія Кобринська, Василь Стефаник, Дмитро Вітовський, Ольга Басараб, Степан Бандера, Олекса Гірник. 

3. Вшанувати пам'ять Василя Пашницького 
Уже 9-й рік, незважаючи на чисельні звернення та рішення з нагоди 100-річчя з дня народження В. Пашницького, ніяк не встановлять на вул. Чорновола, 22 художньо-меморіальну дошку Василю Пашницькому, уродженцю нашого міста, першому директору обласної бібліотеки, який за доносом у 1941 р. став жертвою комуністичного режиму. За деякими даними він був розстріляний у Дем’яновому Лазі. 

4. Закласти квіткову клумбу біля пам’ятника  Івану Франку
9 листопада 2012 р. виповнюється 50 років перейменування м. Станіслава на Івано-Франківськ. 26 серпня 1995 р. на вул. Незалежності встановлено величний пам’ятник І. Франку. Пропонуємо до 350-літнього ювілею міста закласти на постійно квіткові клумби (як біля пам’ятника А. Міцкевичу). У зв’язку із малою площею на підступах до пам’ятника можна було б озеленити і заквітчати його розлогий кількаярусний постамент. 

5. Відновити погруддя Івана Франка у мікрорайоні Опришівці
До 100-річчя від дня народження І. Франка у передмісті колишнього Станіслава (нині наприкінці вулиці Є. Коновальця) у 1956 р. було встановлено бюст І. Франка. Але у 1978 р. його несподівано, волюнтаристським способом, так як це було прийнято в радянські часи, перенесли нібито тимчасово на вул. І. Франка з такими обіцянками, що як тільки буде збудований основний пам’ятник Каменяреві в центрі міста, то його знову повернуть в Опришівці. Ймовірно, що під час демонтажу бюст Івана Франка був пошкоджений, тому довелося замовляти нове погруддя, яке і було встановлене в невеличкому скверику на вул. І. Франка. 
Минуло 17 років з часу відкриття на вул. Незалежності монумента патрону міста І. Франку, а колишня обіцянка міської влади жителям мікрорайону Опришівці так і не виконана.
(Закінчення у наступному числі «ЗК»)
Богдан ГАВРИЛІВ,
головний історик міста, краєзнавець

Переглядів: 762 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024