Субота, 20.04.2024, 04:19:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 29 » Знести чи реставрувати? Влада Івано-Франківська вирішує, що робити з пам'яткою на вул. Січових стрільців, 18
12:20:23
Знести чи реставрувати? Влада Івано-Франківська вирішує, що робити з пам'яткою на вул. Січових стрільців, 18
З моменту руйнування перекриттів у двоповерховому будинку в центрі Івано-Франківська минуло вже більше двох тижнів. Однак надзвичайна ситуація все ще може повторитися знову, причому з більш жахливими наслідками. Нагадаємо, що тоді дивом людських жертв вдалося уникнути, але будинок залишається небезпечним, незважаючи на ряд заходів, які реалізували рятувальники та міська влада.
Територію біля фасаду огороджено, щоправда, це не завадило «сміливцям» відсунути її в бік і звільнити прохід по тротуару. Комунальні служби підперли частину перекриття і укріпили несучі стіни будинку. Прогнозувати долю будівлі не беруться ні будівельники, ні міські чиновники. Щоправда, на чергове засідання міськвиконкому це питання все ж було винесено. В процесі обговорення з’ясувалося декілька цікавих нюансів.
Почнемо з того, що муніципальна інспекція з благоустрою не мала договору оренди приміщення на другому поверсі будівлі. Ця нерухомість перебувала на балансі одного з ЖЕКів. Тому не дивним є той факт, що, знаючи з 2010 року про аварійність будинку, комунальники не поспішали його ремонтувати. Львівські реставратори обстежили будівлю, однак прогнозувати її стійкість не стали. Як зазначив заступник міського голови Микола Саєвич, фахівці заявили, що владі потрібно поспішати з вирішенням долі будинку, інакше стіни фасаду можуть впасти на проїзну частину вулиці, що, своєю чергою, потягне за собою руйнування сусіднього, 16-го, будинку на вулиці Січових стрільців. Стабільності будівлі не сприятиме і різка зміна температур, а також танення снігу. В процесі обговорення ситуації члени міськвиконкому зійшлися на двох основних сценаріях виходу з ситуації: будівлю можна зруйнувати або відновити.
Заступник голови облдержадміністрації Руслан Гусак раніше заявляв, що проблемну будівлю потрібно розібрати, оскільки її відновлення буде занадто дорогим. Цей варіант влаштував би всіх, якщо б не один суттєвий факт: будинок є пам’яткою архітектури регіонального значення, а відповідно до законодавства знести такий будинок непросто. Микола Саєвич поінформував колег, що на підтримання будинку потрібно витрачати чималі кошти, до того ж усі витрати на обстеження, а в перспективі — і на створення проекту реставрації лягатимуть на міський бюджет. Перший заступник міського голови Зіновій Фітель повідомив, що до нього надійшла заява підприємця Любомира Костюка, який володіє приміщеннями на першому поверсі будинку. Цей громадянин готовий узяти на себе відновлення будинку в оригінальному вигляді за власний кошт, щоправда, в цьому разі міська влада повинна відмовитись від приміщення на другому поверсі, якого вже де-факто не існує. Костюк повідомив, що фахівці львівської фірми «Укрзахідпроектреставрація» обстежили будівлю і визнали її такою, що підлягає реконструкції. Підприємець констатував, що відновлення будівлі коштуватиме в півтора раза більше від вартості нерухомості, однак він готовий реалізувати проект. Для цього йому потрібне лише сприяння міської влади.
Члени міськвиконкому з пересторогою зустріли цю пропозицію, побоюючись, щоб у кварталі не побудували ще один хмарочос. Начальник управління архітектури і містобудування МВК Олег Гаркот заявив, що потрібно дотримуватись передбаченої законом процедури. і дарма що будинок може не дочекатися розробки будівельної документації, а тим більше коштів, яких у міському бюджеті немає. Зрештою, навіть якщо б такі кошти й були, відновлення будинку апріорі буде збитковим. Містові належить лише другий поверх будівлі, в той час як перший поверх і підвал перебувають у власності вищезгаданого підприємця. Зіновій Фітель заявив, що схиляється до пропозиції інвестора, щоправда, проект має здійснюватись під жорстким контролем міської влади. Втім, остаточно долю будинку вирішуватимуть депутати міської ради. Члени міськвиконкому запропонували винести це питання на сесійне засідання, яке відбудеться 28 лютого.
Юрій КРИВЕНЬ

Переглядів: 483 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024