П`ятниця, 19.04.2024, 05:21:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Квітень » 15 » "Зрозумів, що нас єднає": інтерв'ю з гідом Ервіном Міденом, який виїхав з Чернігова у Франківськ
08:55:37
"Зрозумів, що нас єднає": інтерв'ю з гідом Ервіном Міденом, який виїхав з Чернігова у Франківськ

Відомий екскурсовод Ервін Міден із сім’єю вимушено переїхав з Чернігова до Івано-Франківська. Інтерв’ю з ним для Українського радіо Карпати журналістка записувала в автівці, припаркованій поблизу галереї "Бастіон". Перед записом Ервін провів для іванофранківців і гостей міста лекцію "Чернігівщина: боротьба з Москвою". Після події гід розповів, як у воєнний час став батьком, які випробування довелося подолати родині, чим переймається зараз, перебуваючи на Прикарпатті.

У кожної людини, яка приїхала тепер на Івано-Франківщину з місця, де велися або тривають бойові дії, є історія порятунку від війни. Поділіться своєю історією.

— Так трапилося, що на початку війни я опинився разом із дружиною, яка була вагітною на сороковому тижні, у селі Шибиринівка поблизу Чернігова. Там батьки моєї дружини мали будинок.

Згодом, десь 26 лютого, через село пішли російські війська. І ми зрозуміли, що не буде можливості за необхідності викликати "швидку". Тож вирішили за порадою моїх тещі й тестя рухатися в бік Славутича, бо там у родини дружини були знайомі в селі Антоновичі. Вони знали таємні лісові дороги й хотіли нас провести. 1 березня ми у своєму авто вирушили із Шибиринівки до Антоновичів, де зустрілися з цими людьми. Домовилися, що вони будуть їхали попереду в автівці Москвич. Мені сказали рухатися позаду, колія в колію. Це зіграло злий жарт, бо в останньому перед Славутичем селі автівка з провідниками різко загальмувала, а з правого боку з’явилася табличка з написом "Міни". А я їхав, хоч і повільно, але на близькій відстані. Ще й тоді була ожеледиця. Також загальмував, що в результаті призвело до того, що я повністю знищив Москвич. Дякую людям, що сприйняли це адекватно. Приємно, що, не зважаючи на пошкодження майна, вони допомогли нам пережити все. Завдяки їм народився мій син.

У Славутичі ми також зустріли багато добрих людей. Коли опинилися у складній ситуації, нас прийняла родина Ніхельманів. Це — місцеві творчі люди, які допомогли нам почуватися з ними єдиною родиною. На той час ніхто навіть не міг подумати, що Славутич, який уже постраждав від чорнобильської трагедії, потрапить у буквальному сенсі в оточення. На жаль, не передбачили створення там продуктових баз. Тому харчі швидко закінчилися, нічого не було в супермаркетах.

У Славутичі ми з дружиною чекали на народження сина до 7 березня. Тоді відбулися партнерські пологи. Мене це тішить, бо якби ми залишалися в Чернігові, таке було б неможливим. А так я зміг побачити свого сина у перші хвилини його життя.

Син народився у пологовому відділенні чи у сховищі?

— Це відбувалося у пологовому відділенні багатоповерхової лікарні. Бо хоч у Славутичі, як і по усій Київській області, час від часу лунали сирени, того разу нам пощастило: пологи почалися пізно вночі. Народився син під ранок. О 8:50 світ побачила моя дитина — синочок Маркус.

А потім, коли дружина відходила після операції, а я завдяки добрим людям намагався знайти підгузки й ліки, у Славутичі вимкнули світло. Це було 9 березня. Також у місті не передбачили систему газопостачання осель. І все просто призупинилося. Зокрема, і можливість комфортного перебування пацієнтів у лікарні. Дружину із синочком звідти забрав, і згодом ми всі разом намагалися виживати як і більшість людей у Славутичі.

Там зрозумів, що єднає українців. Це — такі моменти, коли всі мешканці багатоповерхівки виходять у двір і готують їжу або гріють воду. Тоді всі, направду, як справжня родина.

Здоров’я синочка погіршувалося, у нього була жовтяниця. Завдяки гарним людям ми дізналися про маршрут і ризикнули вирушити в сторону Києва, а згодом — і до Івано-Франківська, де у дружини були добрі знайомі. Вони допомогли знайти будинок. І ми оселилися в Тисмениці у родині Ільківих. Нас, незнайомих людей з далекої Чернігівщини, впустили у свій будинок! Такі вчинки допомагають повірити в те, що Україна вистоїть і нас нічого не зупинить.

Як почуваються дружина і маленький Маркус зараз?

— Ми зараз у плані здоров’я все виправили, тому, будемо сподіватися, що буде добре.

Чи зустріли на Прикарпатті своїх земляків?

— У перший день, коли сюди приїхав, в Івано-Франківську побачив знайомих: колег, викладачів університету "Чернігівський колегіум". Ми разом допомагали створити своєрідний гурт викладачів в екзилі, бо викладання ніхто не призупиняв. Приємно, що університет працює, не зважаючи на те, що в ньому тривалий період не було світла. Нічого, зараз долучаються викладачі. Хоч викладання не зовсім на часі. Але добре, що у тих людей, яким це потрібно, з’явилася можливість стати громадянами з вищою освітою.

Як знайшли у собі сили й зрозуміли, що треба організувати захід в Івано-Франківську?

— Скажу чесно, дуже важко було навіть думати про екскурсії у час війни. Коли кожен день військових дій, ти можеш думати лише про те, як вижити, або як там люди. Коли ти намагаєшся зв'язатися з рідними, які залишилися. У Чернігові в родині моєї дружини вже є загиблі. Дуже важко сприймати це. На превеликий жаль, 3 березня загинула хресна бабуся дружини й моя викладачка, яка навчала мене історії в Чернігівському інституті. У її будинок влучила бомба, і вона не вижила.

Тому мені було не до того, щоб не тільки самому розважатися, а й розважати людей. Це — моє минуле. Та за останній період отримую все більше звісток про те, що Чернігів оживає. Тому вирішив: якщо не можу допомогти Чернігову, то зроблю це хоча б для людей, які опинилися тут, в Івано-Франківську.

За дивовижним збігом обставин мене зустрів просто на дорозі, по-іншому не скажу, місцевий підприємець, дуже гарна людина Олександр Паша. Він мене впізнав, хоча я був у масці. Підійшов, запропонував зустрітися і поговорити. Також він запросив мене на екскурсію. Дуже довго я не міг собі дозволити відвідувати екскурсії через велику завантаженість роботою гіда у Чернігові. Тому вирішив відчути задоволення і побути у ролі екскурсанта. Як наслідок – завдяки туристично-інформаційному центру Івано-Франківська і його дружній команді вдалося швидко зорганізуватися й за їхньою пропозицією провести й свою екскурсію.

Дотримуюся такої думки, що справжній екскурсовод – той, хто живе і працює у тому місці, про яке розповідає, і може передати любов до нього. Я в Івано-Франківську не жив та й не бував тут часто. Тому не можу виступати тут у ролі екскурсовода. Але я подумав, що можу бути як лектор, це — логічно. Тому в Івано-Франківську відбулося те, що відбулося.

Чи не обрали ви в Івано-Франківську певну локацію, про яку в майбутньому могли б розповідати як екскурсовод? Уявімо, що це могло б гіпотетично бути.

— Для мене цікава територія площі Андрія Шептицького. Бо ті історії, які почув від колег-екскурсоводів, які стосуються духовного розквіту і виникнення цієї локації Івано-Франківська, привабили мене. Не знаю, чи буду розповідати про цю місцину як екскурсовод. Але про те, що там бував і що там бачив, обов’язково розкажу своїм друзям.

Сьогодні дякую Івано-Франківську та його людям, які гостинно приймають і допомагають усім, чим можуть! Сподіваюся, що потім Чернігів не залишиться осторонь. Ми також будемо допомагати. Тільки в цей момент самому Чернігову потрібна допомога.


Переглядів: 156 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024