П`ятниця, 26.04.2024, 02:00:34

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Липень » 25

На Верховинщині у вересні запланували провести регіональну науково-практичну конференцію з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження українського письменника Михайла Коцюбинського та 50-річчя виходу у світ його екранізованої повісті «Тіні забутих предків».
Верховинська райдержадміністрація та відділення «Філія Гуцульщина» Національного науково-дослідного інституту українознавства та всесвітньої історії для участі у заході запрошують діячів науки, культури, освіти, представників районної громадської організації «Просвіта» та інших.
Доповіді учасників конференції стосуватимуться висвітлення питань природи і екології Українських Карпат як фактору збереження і розвитку традиційної народної культури Гуцульщини, перебування Михайла Коцюбинського у селах Голови та Криворівня, зв’язків письменника з Петром Шекериком-Дониковим, Михайл ... Читати далі »

Переглядів: 447 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

На старій поштівці читачі легко впізнають сучасну вулицю Грушевського. За Австрії вона називалася Третього Мая – на честь дати ухвалення першої польської конституції. Однак фотокартка підписана інакше – вулиця Шидловського. Чого б це?
Річ у тім, що колись вулиця Третього Мая мала дещо іншу конфігурацію та починалась від перехрестя теперішніх Шашкевича / Незалежності, після чого повертала праворуч. Дільниця ж від Шашкевича до Вітовського дов­ший час стояла незабудованою. Там містилися приватні ґрунти бургомістра Валерія Шидловського (1835-1896).
Він змінив на цьому посту знаменитого Ігнація Камінського та продовжував його справу щодо розвитку міста. Сучасники згадували, що «то була людина із добрим серцем, ввічлива, скромна, мала тільки друзів і жодного ворога». Містом він керував від 1888-го і аж до самої смерті.
За Шидловського у Станисла ... Читати далі »

Переглядів: 497 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

На старих станиславівських мапах один із міських районів, що відповідає сучасним вулицям Тарнавського, Лермонтова, Макогона, підписаний як Леонівка.
Оскільки левів в околицях Станиславова не водилося, мався на увазі якийсь конк­ретний Леон. І це був депутат австро-угорського парламенту, а згодом міністр фінансів, Леон Білінський (1846-1923).
Коли у 1894 році постало питання, де відкривати нову залізничну дирекцію – у Станиславові, Чернівцях чи ­Коломиї – між цими містами спалахнула жорстока боротьба. Завдяки депутату Білінському Станиславів вийшов переможцем і сюди хлинули потужні інвестиції. На честь лобіста незабаром назвали вулицю (теперішню Сахарова), але цим вдячні мешканці не обмежились.
Після відкриття залізничної дирекції на роботу до Станиславова приїхало багато держслужбовців. Інженери-колійовці тоді заробляли незлі гроші, й незабаром не ... Читати далі »

Переглядів: 801 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

З нагоди сімдесятої річниці визволення м. Івано-Франківська від фашистських загарбників у обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відкрито книжково-ілюстративну виставку „70 років визволення: пам’ять не згасає”.
Велика шана героям живим! Світла пам’ять героям загиблим! 
Під час німецької окупації економіці й господарству Станіслава було завдано величезної шкоди. За різними підрахунками нацисти знищили понад 100 тис. мешканців міста, майже 18 тис. вивезли на роботу до Німеччини.
27 липня 1944 р. у Станіславі востаннє гриміли гарматні вибухи. У цей день в результаті обхідного маневру та фронтової атаки військ першого Українського фронту відбулося визволення міста – обласного центру України, великого залізничного вузла і важливого пункту оборони німців у передгір’ї Карпат.
Першим увірвався на вулиці Станісл ... Читати далі »

Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014

Меморіальний сквер пропонують перетворити на некрополь
З такою громадською ініціативою виступила Івано-Франківська туристсько-краєзнавча спілка, відділ туризму міськвиконкому та громадська організація «Туристичний альянс». На спільному засіданні групи прийнято аргументацію та пропозиції щодо способу та етапів реалізації  ініціативи.
– В житловому кварталі поміж вулицями Незалежності, Мельника, С.Бандери та А.Сахарова (майже в центрі міста Івано-Франківська) існує зелений масив, званий мешканцями «сквер за драмтеатром», офіційно – «Меморіальний сквер». Сквер створений на місці колишнього міського кладовища, яке започатковане в 1782 році, всього тут було захоронено більше п’яти тисяч громадян, в т.ч. багато видатних наших земляків, борців за волю і незалежність України. З плином часу  святість і особливість цьог ... Читати далі »

Переглядів: 460 | Долучив: Dnister | Дата: 25.07.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024