П`ятниця, 26.04.2024, 13:14:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Травень » 03

У в’язницях все робиться для того, аби унеможливити втечу. Та інколи в’язні таки вириваються на волю. Кожен такий випадок згодом обростає вигаданими подробицями і перетворюється на справжню тюремну легенду. Франківська буцегарня веде свою історію з 1911 року. За цей час деяким «сидільцям» вдалося втекти, а деяким ні.

Рапп уходить по-англійськи
У місцевому «Кур’єрі» за 1932 рік була надрукована стаття «Сірий дім в Станиславові». Там йшлося про тюрму в глибині тодішньої вулиці Білінського (Сахарова). З публікації довідаємось, що за ємністю в’язниця належала до ІІ класу, називалась «карно-слідчою» і призначалась для виконання покарань до трьох років та утримання тимчасово арештованих осіб. ... Читати далі »

Переглядів: 639 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2015

У цій статті піде мова про людину, яка свого часу багато зробила для виховання підростаючого покоління на наших теренах. Час закрив від нас значну частину біографічних фактів його життя. А самі вчителі, ідучи до дітей, не завжди думають про те, чи хтось скаже про них добре слово, чи ні. Тільки нащадки мусять оцінити їх труд. Саме такі роздуми заставили нас зібрати  бодай короткі відомості про директора Івана Яськіва.Переглядаючи недавно книгу Андрія Сміжака «Ямниця у період Першої світової війни (1914 -1918 рр.)», ми випадково натрапили на відомості про те, що в Ямниці було заарештовано учителя Івана Івановича Яськіва, який був управителем місцевої школи. Арешт відбувся у 1914 році, а ув’язненого відправлено у табір Талергоф. «Встановити, хто ця людина, на даний час важко, оскільки це питання потребує більш детального архівного вивчення. На 1914 рік відоме ... Читати далі »

Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2015

У популярній пісні Володимира Висоцького є такі рядки:
И плюнув в пьяное мурло,
И обвязав лицо портьерой,
Я вышел прямо сквозь стекло –
В объятья к милиционеру…
Події відбувалися в одному з московських ресторанів. Подібні речі траплялись і в старому Станиславові, щоправда, з точністю до навпаки. У нас через вікно не виходили, а заходили – навіть заїздили верхи!
Я нарахував два таких випадки, обидва пов’язані з кав’ярнею «Уніон», що була на теперішній стометрівці (Незалежності, 4).
У 1920 році спалахнула радянсько-польська війна, згодом більшовики вдерлися до Галичини. Пліч-о-пліч з поляками билися вояки армії УНР, оскільки Петлюра уклав союз із Пілсудським. У серпні петлюрівці увійшли до Станиславова. Сучасники відмічають, що «східняки» не відрізнялись зразковою дисципліною, було, що грабу ... Читати далі »

Переглядів: 540 | Долучив: Dnister | Дата: 03.05.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024