Четвер, 25.04.2024, 12:01:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2017 » Квітень » 21 » Акція „Вісла”: рани, які ятрять досі
14:46:22
Акція „Вісла”: рани, які ятрять досі

У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Івана Франка діє однойменна книжково-ілюстративна виставка, присвячена непростій історичній темі – 70-річчю примусового переселення українців з їхніх етнічних територій.

Операція „Вісла" - це ніщо інше як етнічна чистка, здійснена у 1947 році (28 квітня - 28 серпня 1947 р.) під керівництвом Радянського Союзу, Польщі та Чехословаччини. Вона полягала у примусовій депортації українців із Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини з використанням збройних сил вказаних країн на ті території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 р. належали Німеччині, а також у різні регіони СРСР.

У фондах обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка є цікаві краєзнавчі видання та публікації, які досліджують різні аспекти проведення депортації українців та експонуються на виставці „Акція „Вісла": рани, які ятрять досі". Серед них: „Акція „Вісла. Документи" (у ній - обширний виклад суті проблеми, а також детальні коментарі до наведених документів); „Акція „Вісла" в контексті українсько-польських відносин ХХ століття" (збірник статей), Д. Гованська-Рейлі „Розкидані долі: Насильницьке переселення українців Польщі після Другої світової війни" та ін.

Власне, в останньому виданні авторка на прикладі своєї родини розповідає про насильницьке переселення комуністичним урядом Польщі української національної меншини шляхом обміну радянсько-польського населення, а згодом таємно спланованої акції під кодовою назвою „Вісла". Народжені на Лемківщині в південно-східній частині Польщі, Петро, Меланія та Ганя Пиртеї пережили Другу світову війну лише для того, щоб бути роз'єднаними внаслідок політичних рішень та стати одними із жертв конфлікту в той період, коли примусове переселення було звичайною практикою, яку застосовували проти нацменшин для створення етнічно гомогенних держав.

Більше дізнатися про акцію „Вісла" та її значення в історії України ви зможете, завітавши до відділу краєзнавчої літератури нашої бібліотеки та ознайомившись із виданнями, представленими на виставці „Акція „Вісла": рани, які ятрять досі".


Переглядів: 380 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024