П`ятниця, 26.04.2024, 21:31:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
 
Архів новин
Головна » 2014 » Вересень » 19 » Анна-Теодозія Козловська презентувала книгу про село Мединя за участю калушан
21:19:26
Анна-Теодозія Козловська презентувала книгу про село Мединя за участю калушан

Одну зі сторінок історії Прикарпаття була розкрито на прикладі села Мединя. Презентація книги "Історія мого села" відбулася у школі села Мединя з ініціативи Калуського Товариства політв’язнів і репресованих
Презентація відбулася у п’ятницю 19 вересня у селі Мединя Галицького району. У книгу увійшли спогади про село дочки учителя — Теодозія Козловського.
Село Мединя — нині належить до Галицького повіту. У 1914 році воно належало до юрисдикції Калуського повіту. Із Калушем Мединю пов”язує діяльність багатьох видатних людей. Зокрема, тут провів останні роки свого життя український політичний і військовий діяч Дмитро Коржинський, живуть і працюють численні вихідці із Медині.
Мединя — одна із найдавніших стоянок первісної людини на території Покуття (Покуттям називали південно-західний. «кут» Галичини між ріками Дністром, Черемошем та Карпатами), село, відоме за часів Київської Русі та відомий осередок просвітянської і освітньої діяльності українців на Прикарпатті.
Анна-Теодозія Козловська — за освітою лікар-кардіолог, яка проживає у Галичі. Жінці виповнилося 86 років. Від свого батька, який більше тридцяти років працював директором школи у селі Мединя, довідалася деталі культурного життя села у 1920-1950 роки. Шляхом спілкування із селянами втсновила місцеві версії походження назви села, прізвищ та назви вулиць. Це та багато іншого у книзі письменниці. 
Письменниця подякувала усім, хто приєднався до презентації книги. Серед учасників — учні Мединської ЗОШ І-ІІІ ступенів, вчителі, батьки, громадські активісти, випускники школи.
У планах Калуського Товариства політв’язнів і репресованих — встановлення у селі пам’ятника Дмитрові Коржинському, який похований на старому цвинтарі «Височанка»у Калуші.
Сьогодні у сільській школі діють осередок Союзу Українок та товариства «Просвіта». Зокрема, товариство «Просвіта» у селі очолює вчителька німецької мови Світлана Гуйтан. Одночасно із основною спеціальністю, вона навчає дітей співу та пише поезію, яка регулярно публікується у газеті «Галицьке слово», що виходить на території району.

Юрiй Тимощук


Переглядів: 431 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024