П`ятниця, 29.03.2024, 11:55:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Жовтень » 7 » Блюдники. В Галицькому районі впорядковано місце пам’яті Першої світової війни
09:42:56
Блюдники. В Галицькому районі впорядковано місце пам’яті Першої світової війни

Під час Першої світової війни на терені Прикарпаття, як одному з плацдармів Східного фрону, відбувалася значна кількість боїв, тут проходили лінії фронту, здійснювалися відомі стратегічні операції – в результаті цього загинули тисячі військових обох ворожих сторін. Більшість з них були одразу належним чином захоронені, проте з часом (особливо в період УРСР) їхні поховання були забутими, а в гіршому випадку навіть знищеними.

Проте, в останні роки ряд ентузіастів проводять пошукові роботи та здійснюють в міру своїх можливості, як відновлення військових кладовищ, так і опікуються їхнім подальшим благоустроєм. Відрадно, що дана праця проводиться не до якоїсь дати чи ювілею, і з кожним місяцем отримує риси професійної меморіальної роботи. Звичайно, військових поховань ПСВ в області є десятки, одразу все зробити не реально – проте, крок за кроком здійснюється поступ.

Одним з таких забутих і занедбаних військових кладовищ було кладовище цісарсько – королівського війська Австро – Угорської монархії (періоду Першої світової війни) в с. Блюдники Галицького району Івано-Франківської області.
За даними пошуковців,на терені села наприкінці червня 1917 р. відбувалися особливо запеклі бої – в цей час один з підрозділів Кавказької кінної дивізії Російської імператорської армії атакував і на короткий час зайняв село. В цьому бою загинуло багато вояків австрійської армії, які захищали населений пункт і згодом, ймовірно, були поховані на сільському цвинтарі.

На даний час на цвинтарі збереглися декілька бетонних хрестів, традиційних для таких поховань, що встановлювались під час впорядкувальних робіт організованих польськими пам’яткоохоронними інституціями в середині 20-их років ХХ ст. Подібно, як на військовому кладовищі ПСВ у м. Галичі, ці поховання одиночні, формовані рядами.
У серпні цього року під час експедиції здійсненої Комунальним підприємством Івано-Франківської обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять” дані поховання були локалізовані; зафіксовано стан їхнього збереження.

 

 

5 жовтня 2019 р. з метою прибирання військового кладовища ПСВ у Блюдниках, вирушила група волонтерів з м. Івано-Франківська. Захід проведено в рамках проекту «Велика війна: пам'ять в Карпатах» зусиллями організаторів та їхніх друзів: ГО "Поступовий гурт франківців" (Сергій Адамович), Комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради "Пам’ять" (Tumkiv Vasil), ГО "Гірський рятувальний центр".

 

 

Поважній праці в Блюдниках передувало відвідання військового меморіалу Першої світової війни у м. Галич. Цікаво, що частина волонтерів, які цього дня працювали у Блюдниках, у минулому році своїм часом та працею приклалися до робіт з благоустрою в Галичі. Звичайно, їх цікавило чи збережено результат їхньої попередньої праці, а найважливіше – чи є тяглість в опіці над даним місцем.
Приємне враження на учасників проекту справило ознакування меморіалу в Галичі (встановлено вказівник руху зі сторони центральної дороги, вказівник на терені кладовища та стенд – інформатор з прізвищами похованих військовиків).

Під час робіт на військовому кладовищі у Блюдниках, впродовж дуже короткого часу було проведено значний обсяг робіт. Зокрема: очищено терен від чагарників; піднято похилені і завалені надгробні хрести; здійснено їхнє пофарбування вапняним розчином.

Для того щоб відвідувачі кладовища знали про історію цих поховань, в рамках проекту тут було встановлено анотаційну дошку.

 


Напис на ній засвідчує: «Місце пам’яті. Військовий цвинтар Першої світової війни (1914 – 1918) с. Блюдники.
На цвинтарі поховані австрійські вояки, які загинули в кінці червня 1917 року внаслідок наступу підрозділів Кавказької туземної кінної дивізії («Дикої дивізії») на село Блюдники».

Кожен учасник робіт мав велике задоволення з того, що долучився особистим вкладом до відновлення ще одного об’єкту місця вічного спочинку військової історії.

 


Праця на таких об’єктах спонукає до глибоких роздумів, які є актуальними для сучасності – в світлі військової агресії нашого північного сусіда…

Єдиним прикрим і основним моментом відновлювальних робіт на військовому кладовищі у Блюдниках була реакція місцевого населення.

 

 


На жаль, ніхто не поцікавився роботами, які проводилися волонтерами і не долучився до допомоги - а без активної участі місцевих активістів зберегти очищену територію від дикорослих кущів та чагарників в майбутньому буде дуже складно…

Почесний краєзнавець України Андрій Чемеринський

 

 

• При підготовці матеріалу використано інформацію та фото в рамках проекту

Довідково.
Проект “Велика війна: пам’ять в Карпатах”
Мета проекту полягає у підвищенні обізнаності мешканців та гостей регіону про історичну спадщину Карпатського регіону шляхом увіковічення пам’яті загиблих солдатів Першої світової війни (Великої війни) незалежно від їх національності та належності до воюючих сторін.
Завдання проекту:
– пошук і облік даних про загиблих / похованих солдатів та їх поховань у Закарпатській, Івано-Франківській та Львівській областях;
– створення передумов для збереження та вивчення історичної пам’яті;
– розширення можливостей для патріотичного виховання молоді;
– перетворення меморіальних місць Першої світової війни з маргіналізованих до відроджених.
Запланована діяльність за проектом:
- оновлення облікової бази даних військових кладовищ, цвинтарів та солдат;
- прибирання військових кладовищ;
- видання карти з інформацією про пам’ятні місця Великої війни в Карпатському регіоні України;
- виготовлення і встановлення інформаційних таблиць біля кладовищ;
- поповнення інтернет-сайту з інтерактивною картою www.mp.if.ua;
- проведення презентації результатів проекту.
Проект впроваджується у 2019 році в рамках Програми підтримки ініціатив місцевих карпатських громад, яка реалізується Асоціацією “Єврорегіон Карпати – Україна” та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької областей, компанії ДТЕК, ПАТ “Концерн Галнафтогаз”.
Партнери проекту: ГО «Поступовий гурт франківців» (м. Івано-Франківськ), ГО «Інститут розвитку Карпатського регіону» (м. Ужгород), ГО «Українські меморіали» (м. Львів).


Переглядів: 449 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024