П`ятниця, 29.03.2024, 09:46:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2015 » Січень » 17 » Будинок Скарбової дирекції у Станиславові
12:26:04
Будинок Скарбової дирекції у Станиславові

Цісарсько-королівська скарбова дирекція (finanzdirektion) у Станиславові – серйозна фірма, яка виконувала функції сучасних держказначейства та фіскальної служби.
До власного дому дирекції ще довелося потинятись «по квартирах». Від 1896 року вона орендувала величезний будинок у підприємця Іммердауера на теперішній Франка, 19, де нині школа № 5.
У жовтні 1909-го міністерство фінансів Австро-Угорщини придбало в якогось Закревського незабудовану ділянку на вулиці 3 Мая (Грушевського). Проект нової фінансової дирекції був виконаний у майстерні львівського архітектора Францішка Сковрона. Він служив у МВС і це позначилось на його творчості. Вершинами таланту Сковрона вважаються «Палаци справедливості» у Львові (19-й корпус Політехніки) та Чернівцях (нині там ОДА). У Станиславові митець перед тим спорудив будівлю окружного суду, яку нині ділять СБУ та УМВС.
Сковрону Мінфін доручив обрати й будівельну фірму. У конкурсі перемогла «Станіславська будівельна спілка». Наглядати за роботами призначили місцевого архітектора Тадеуша Ковальського.
Сьогодні нікого не здивуєш швидкими темпами спорудження кам’яниць. За Австрії теж не тягнули вола. Роботи розпочалися навесні 1911 року, а вже 1 листопада 1912-го фінансова дирекція вселилась у нове приміщення.
Великий, Н-подібний у плані, багато декорований ліпниною будинок у стилі необароко одразу став прикрасою вулиці 3 Мая (Грушевського, 31). Оригінальним є вирішення касового залу на першому поверсі з верхнім природним освітленням. Нині тут конференц-зал. Чисельні кабінети скарбової дирекції зай­няли різноманітні канцелярії, митна управа, податкова управа, скарбова варта
.


Переглядів: 514 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024