П`ятниця, 19.04.2024, 00:30:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Березень » 11 » Через збереження культурної спадщини до європейської інтеграції та міжнародного співробітництва
21:07:08
Через збереження культурної спадщини до європейської інтеграції та міжнародного співробітництва
10 - 11 березня 2011 р. в Більшівцях Орден Братів Францисканців, Молодіжний центр з питань миру і примирення (Більшівці) та Національний заповідник «Давній Галич» провели V Mіжнародну конференцію "Збереження культурної спадщини Західної України». Ця ювілейна, п’ята конференція була особливою, - якщо перші чотири були присвячені пам’яткам пізньобарокової сакральної архітектури XVIIXVIII століть: Більшівцівському костелу та монастирю Кармелітів, - то дана була спрямована на проблематику культурної спадщини Західної України, а також питанням пам’яткоохоронної справи у Республіці Польща. Конференція проходила у двомовному форматі – з тим, щоб українські науковці вчилися розуміти польську мову, а польські – українську.

На конференції були присутні Володимир Федорак - начальник управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації, начальник відділу охорони культурної спадщини та музейної справи управління культури ОДА А.Давидюк, голова Галицької райдержадміністрації М.Івасишин, голова Галицької районної ради П.Стрембіцький, сенатор Республіки Польща Лука Абгарович, Генеральний Консул Республіки Польща Гжегож Опалінський; генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський.

Відкрив конференцію о. Ярослав Захаріяш, Провінціял Ордену Братів Францисканців. З привітальним словом виступили генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» О.Береговський, начальник управління культури Івано-Франківської облдержадміністрації В.Федорак, голова Галицької райдержадміністрації М.Івасишин. Також, було зачитано привітальні листи від Державної служби з питань національної культурної спадщини Міністерства культури України, Міністерства Культури і Національного Спадку Республіки Польща.

Праця науковців тривала впродовж двох днів. Присутні мали змогу почути цікаві доповіді, побачити десятки невідомих зображень пам’яток культурної спадщини Західної України та Польщі, прийняти участь в обговореннях та дискусіях. На думку більшості науковців, конференція мала важливе значення – як в контексті самої порушеної проблематики збереження пам’яток, так і в контексті сучасних українсько-польських відносин (зокрема, Євро – 2012), перспектив майбутнього – співпраці наших держав у єдиній Європі.

Впродовж першого дня прозвучали доповіді українських та польських науковців. Зокрема: «Презирство чи побоювання перед загальним спадком культури?», д-р Ришард Наконєчний (Політехніка Сласька, Відділ Архітектури); «Ревіталізація монастиря в Більшівцях з прикладу ревіталізації аналогічних об'єктів на території Чеської Республіки», мгр. Барбара Ухерек Брадецка (Політехніка Сласька, Відділ Архітектури); «Культурна спадщина Галича: реставрація і популяризація», Олександер Береговський; «Стінні образи в Святилищі Матері Божої Більшовецької», Александра Трохімович; «Костел і монастир в Тиврові на Поділлі - вражаюча історія і виклик для віднови», о. Радослав Змітрович, Суперіор Представництва Місіонерів в Україні; «Деякі результати пошуків на терені Більшівців", Тарас Ткачук; «Реставраційні роботи в катедрі вірмен у Львові», Лілія Онищенко; «Археологія і спадок сучасних часів», д-р Павел Концевський; «Проблеми охорони сакральної дерев'яної архітектури західного району України» проф. Микола Бевз; «Костел і монастир в Більшівцях в світлі сучасних досліджень» (д-р Мірослав Фурманек, мгр. Агата Галушко, д-р Павел Концевський, Славомір Кульпа, Олег Мельничук); «Реставраційні роботи в латинській катедрі у Львові», о. Ян Нікєл; «Акція консервації стінних образів Генріха Росена у вірменській катедрі у Львові», Інна Дмитрук – Сорохтей; «Консервація дерев'яної VІІІ Голгофи на дзвінниці вірменської катедри у Львові», мгр. Анджей Казберук; «Глівіци Кресовані», мгр. Божена Кубіт; «Рятування пам'ятників культурного спадку міста Львова», голова Товариства Охорони Пам'ятників міста Львова Андрій Салук; «Порівняння і характеристика», к. і. наук Семен Побуцький; «Перспектива створення музейного осідку Р.Моха у Курипові» Галина Корнєєва та Роксолана Береговська.

Другого дня озвучено доповіді: «Битва під Дитятином. Результати вступного вивчення терену і можливості археологічних досліджень», д-р Мірослав Фурманек, д-р Павел Концевські, мгр. Максим Мацкєвич, мгр. Павел Завадський, Тарас Ткачук; «Спроба рятування пам'ятки - костелу в Підгайцях», Голова Товариства Любителів Підгайців Єжи Войціховський;  «Сучасні технології у вивченні та документуванні пам'яток», д-р Мірослав Фурманек та мгр. Максим Мацкєвич; «Галич в історії церкви XІІІ - XVІІІ століття», Олег Мельничук та ін.

Цікаве спілкування, краєвиди Більшівців з їхніми пам'ятками культурної спадщини, справили на науковців неповторне враження – а це є запорукою того, що зустрічі та спільні проекти будуть продовжуватися.

А.Чемеринський

Переглядів: 786 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024