Четвер, 16.05.2024, 00:49:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Червень » 25 » Чи вдасться врятувати занедбаний 300-літній костел у Кукільниках на Івано-Франківщині
19:47:15
Чи вдасться врятувати занедбаний 300-літній костел у Кукільниках на Івано-Франківщині

Понад 30 років у селі Кукільники Більшівцівської громади, що на Івано-Франківщині, стоїть пусткою костел Святого Івана Євангеліста і Марії Магдалини, зведений у першій третині XVIII століття. Колись оздоблена золотом, мармуром і фресками одна з головних святинь місцевого римо-католицького деканату нині перебуває у напівзруйнованому стані.

Староста Кукільницького старостинського округу Юрій Остяк, якого у 1953 році хрестили в цьому храмі, розповів Суспільному, що найбільших руйнувань споруда зазнала за радянського періоду. А нині костел нищить природа.

"Стіни повідпадали, цегла почала розсипатися, природа все своє робить. А ще й даху нема. Нічого не перекрито — воно все так тече. Там уже страшно ходити, не те щоб відновити", — розповідає про стан храму Юрій Остяк.

Історія костелу в селі Кукільники

У книзі дослідників Петра Хмеля та Марії Зарічної-Перепічки про село Кукільники йдеться про те, що історія костелу сягає початку XV століття. Дерев'яний храм у центрі села згадується у фундаційній грамоті, виданій архієпископом Яном Жешовським у 1421 році. Приблизно через дві сотні років костел спалили кримські татари, а в 1676 році тоді відновлену святиню знищила татарська орда.

Новий мурований храм почали зводити, ймовірно, у 1732 році коштом архієпископа Яна Скарбека і київського воєводи Йосифа Потоцького. За заповітом архієпископа, у костелі мали поховати його серце.

Бароковий стиль храму

За словами архітектора Ігоря Панчишина, храм у Кукільниках — це базилікальний бароковий костел.

"Це — класичний храм, збудований у стилі римської церкви Іль-Джезу. Це — варіант плоского, великого фасаду. Костел великий та монументальний", — каже Ігор Панчишин.

Розписи у храмі належать пензлю Станіслава Строїнського.

Крім фресок та ікон, храм прикрашали сім позолочених вівтарів. Також поруч зі святинею стояла дзвіниця.

Оборонна функція костелу і реставрація у XIX столітті

Окрім основної, храм виконував оборонну функцію і був обгороджений захисним муром заввишки 4 м і завширшки у 1,5 м. Староста села Кукільники Юрій Остяк додає: костел також мав підземне сполучення з панським маєтком, розташованим неподалік.

"У храмі є три підвали. Колись ще, як ми були малими, ходили там — хто зі свічкою, хто мав ліхтарик. А коли свічка переставала горіти, ми поверталися назад", — розповідає про підземелля костелу Юрій Остяк.

У 1870-1880 роках польський живописець Ян Санока організував капітальну реставрацію храму. Тоді майстри розібрали вежу споруди, а верх перекрили дахівкою. Також із Польщі в костел привезли орган.

Чи варто відновлювати костел у Кукільниках

Храм сильно постраждав у часи Першої світової війни, а після закінчення Другої світової — радянська влада закрила костел і у 50-х роках облаштувала там склад хімічних добрив.

Востаннє костел намагалися врятувати у 1970-1980 роках. Тоді за гроші польських меценатів львівські майстри перекрили дах споруди цинковою бляхою та укріпили стіни. Відтоді, за словами старости Кукільників, жодних відновлювальних робіт не проводили.

Позиція архітектора

Архітектор Ігор Панчишин каже: попри теперішній стан костелу, взятися за його відновлення усе ж варто.

"Навіть у такому стані храм цілком придатний для поступової реставрації. Інша справа, що цей процес — довгий та коштовний. Розписати етапи цієї реставрації — від проєктних, відновлювальних чи адаптивних робіт — зараз дуже важко. Та за костел безумовно необхідно братися", — говорить Ігор Панчишин.

Архітектор пояснює: орієнтовну вартість реставрації храму в Кукільниках спрогнозувати складно, позаяк вона може зростати у процесі роботи.

"Як правило, коли тривають попередні пошукові роботи, то можуть виявлятися все нові й нові історичні дані, факти, зондажі, відкриття тощо. Мало того: у нас таке місце, де є нашарування різних епох, і хто його знає, можливо, там ще щось є", — каже Ігор Панчишин.

Хто відповідає за костел у Кукільниках

За словами старости Кукільницького старостинського округу Івана Остяка, наразі костел Святого Івана Євангеліста і Марії Магдалини перебуває на балансі управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної військової адміністрації. Натомість завідувач сектору з питань охорони культурної спадщини ОВА Андрій Давидюк каже: органи місцевого самоврядування мають відповідати за ті пам'ятки, які розташовані на їхній території.

"Влада громади вважає, що її пам'ятки має зберігати або Київ, або область. А це зовсім не так, тому що це насамперед потрібне їм, бо це — їхня територія. Це — їхній прямий обов'язок згідно з чинним законодавством України. Вони мають забезпечити виконання Закону України "Про охорону культурної спадщини", — говорить Андрій Давидюк.

Чи можливе фінансування реставрації храму

Зі слів Андрія Давидюка, під час воєнного стану постановою Кабміну заборонене будь-яке фінансування реставраційних робіт. Тому місцева влада повинна сама проявляти ініціативу. Наприклад, брати участь у грантових проєктах чи звертатися до польської спільноти, додає Давидюк.

"Зараз єдине можливе фінансування — недержавне із залученням іноземних грантів. Тим паче відбувалися відповідні наради на рівні голови ОВА, де вказували головам громад про необхідність залучення меценатських чи грантових грошей для утримання пам'яток. Ніхто за них це не буде робити", — каже завідувач сектору з питань охорони культурної спадщини ОВА.

Що буде далі з костелом у Кукільниках

Римо-католицькі костели в Івано-Франківській області належать до структури курії Львівської архідієцезії. За словами канцлера курії Владислава Гримського, аби розпочати відновлення храму в Кукільниках, насамперед потрібно, щоб у селі була створена і зареєстрована римо-католицька громада.

"10 людей на зборах ухвалюють рішення про утворення громади, обговорюють текст статуту, збирають відповідні документи й подають їх до ОВА. Після реєстрації вони набувають статусу юридичної особи. І місцева релігійна громада, як юридична особа, може звернутися про передачу їм культової споруди", — пояснює Владислав Гримський.

В обласній військовій адміністрації заяву розглядатимуть упродовж місяця і, якщо не буде перешкод, передадуть споруду у власність громади. Владислав Гримський каже: позаяк у Кукільниках релігійної громади немає, на початку липня 2023 року священники курії Львівської архідієцезії спробують звернутися до Івано-Франківської ОВА, аби перереєструвати храм на баланс своєї структури.

"Найближчим часом буде створена комісія, яка поїде до села Кукільники, щоб ознайомитися із ситуацією. На початку липня ця група священників ознайомиться з усім на місці, а потім спробуємо дійти до якогось результату в ОВА", — говорить Владислав Гримський.

Канцлер курії Львівської архідієцезії каже: якщо це вдасться, то фінансування на відновлення костелу найкраще шукати у місцевих меценатів або через приватні знайомства за кордоном. Окрім того, є досвід співпраці міністерств культури України та Польщі.

"Є домовленість. Багато храмів на Львівщині так і відновлюються, і працюють спільні польсько-українські групи реставраторів. Вони приїжджають, отримують на це гроші й все ведеться під наглядом Міністерства культури та культурної спадщини Польщі. Тобто є такі державні проєкти. Якщо після експертизи виявляться розписи знаного художника, то можна спробувати податися на міждержавний проєкт", — розповідає Владислав Гримський.

Наразі канцлер курії Львівської архідієцезії радить жителям Кукільників дбати про територію навколо костелу, об'єднуватися та організовувати толоки.


Переглядів: 60 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024