Четвер, 09.05.2024, 10:34:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Серпень » 1 » До 100-річчя Параджанова планують створити 3D-проєкцію церкви у Космачі на Франківщині
09:58:16
До 100-річчя Параджанова планують створити 3D-проєкцію церкви у Космачі на Франківщині

До 100-річчя з дня народження Сергія Параджанова у селі Космач, що на Івано-Франківщині, планують створити 3D-проєкцію церкви великомучениці Параскеви, іконостас якої режисер показав у своєму фільмі "Тіні забутих предків". Восени 2023 року проєкт має бути готовим, розповів Суспільному проректор Університету Короля Данила Михайло Косьмій.

За його словами, над 3D-візуалізацією працюють науковці й студенти університету за архівами, які збереглися до сьогодні. Зокрема — за кресленнями доцента Зеновія Соколовського, якого за бажання зберегти архітектурну пам'ять про святиню звільнили з роботи.

"Є наказ від 1979 року. Зеновія Соколовського звільняють з посади за те, що він проявив неабияку наполегливість у проведенні реставрації об'єктів, які ще не були затверджені пам'ятками, й потреби їхнього відновлення не диктуються будь-якою необхідністю", — розповідає Михайло Косьмій.

Відновлювати храм, відкриття якого датують 1718 роком, радянська влада так і не почала. У 1983 році церква була зруйнована остаточно.

Церква у Космачі та Сергій Параджанов

За словами Михайла Косьмія, вцілів лише іконостас храму, який під час зйомок "Тіней забутих предків" використав режисер Сергій Параджанов.

Під час арешту митця у 1970-х ікони передали у музеї Києва та Західної України. Реставратор Валерій Твердохліб каже: понад 10 з них наразі перебувають у музейних фондах на Івано-Франківщині.

"Сергій Параджанов зібрав ікони з двох іконостасів церкви великомучениці Параскеви у Космачі — 1720 та 1773 років. З них він зробив свій іконостас на кіностудії Довженка, де відзняли фільм", — каже Валерій Твердохліб.

Реставратор говорить: містика "Тіней забутих предків" простежується на врятованих режисером стрічки іконах XVIII століття. Зі слів Валерія Твердохліба, на одній з них лик святого нагадує Сергія Параджанова.

"Це — зображення однієї ікони "Тайної вечері" з Космацької церкви. На ній, як ми знайшли, є портрет Параджанова серед апостолів. Дуже унікальна містична історія", — каже Валерій Твердохліб.

Що кажуть місцеві

Ідею візуалізувати церкву у Космачі підтримує місцевий краєзнавець та дослідник Гуцульщини Михайло Юсипчук (Дідишин), який добре пам'ятає храм. Він каже: за місцевими переказами, гроші на зведення святині 300 років тому давав опришок Олекса Довбуш.

"Він давав гроші й сам навіть приходив допомагати її будувати. Придбав дзвони до дзвіниці", — говорить Михайло Юсипчук (Дідишин).

3D проєкція церкви великомучениці Параскеви, як пам'ять про гуцульську святиню

За словами проректора Університету Короля Данила Михайла Косьмія, архітектори та реставратори взялися за створення 3D-візуалізації, щоб відновити пам'ять про гуцульську святиню.

"Ми виявили архів Зеновія Соколовського. Побачили, що у нас реальні архіви, яких ніде немає, і ніхто про них навіть не знав. Ми маємо можливість зробити 3D-проєкцію на місці, де стояла церква", — каже Михайло Косьмій.

Над проєктом 3D-зображення церкви великомучениці Параскеви працює команда з п'яти-семи людей, а також студенти вишу. Зі слів проректора УКД, восени вона має бути готовою. Презентацію хочуть приурочити до 100-річчя з дня народження Сергія Параджанова, яке відзначатимуть 9 січня 2024 року.


Переглядів: 62 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024