П`ятниця, 26.04.2024, 19:57:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Березень » 28 » Дорогою до Івана Вагилевича до 200-річчя від Дня народження
16:53:50
Дорогою до Івана Вагилевича до 200-річчя від Дня народження

Історія кожної національної культури знає постаті, відмічені особливим званням – зачинателі . В різні епохи і в неоднакових соціально-культурних умовах працювали ці діячі, але спільним для них було гостре відчуття насущних проблем і проблем часу. І хоч проходять віки, творять культуру інші покоління, з’являються нові таланти, між ними й геніальніші, але ніколи не забуваємо тих, хто першим на сторожі поставив рідне слово. До таких людей належить Іван Вагилевич – член «Руської трійці», співавтор альманаху «Русалка Дністровая».

З села Ясень, що на Рожнятівщині, почалась дорога, на якій велике діло було, що відродило славу бойківського краю. Бо на ясенському горизонті загорілась зірка, яка напророчила  І. Вагилевичу, жвавому і любопитному хлопчині, стати зачинателем українського слова, будителем національного духу у Галичині.

Сьогодні, відзначаючи 200-річчя бойківського поета, письменника, етнографа, фольклориста, громадського діяча І.Вагилевича,  відбувається пожвавлення всього духовного і культурно-просвітницького життя.

Щоб краще пізнати славетного краянина, відчути дух його епохи, із Ясеня до Львова вирушила делегація родичів Вагилевича, односельчан, вчителів, громадських діячів на чолі з сільським головою Вагилевичем Володимиром Михайловичем, місцевими парохами отцями Василем Вагилевичем і Василем Кімачуком, та під орудою голови Ясенської  «Просвіти» і педагога-організатора загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня Годованець Руслани Данилівни.

Серед родичів: Вагилевич Іван Дем’янович, 1928 н.р., сьогодні житель Івано-Франківська, парох  місцевої церкви Вагилевич Василь, колишній директор Ясенської школи і автор книги «Ясень» Левицький Роман Петрович.

Серед учасників делегації: методисти районного методичного кабінету Рожнятівського відділу освіти Лесюк  Оксана Леонівна та Марій Орися Іванівна, фотокореспондент районної газети «Новини Підгір’я» Парадовський Іван Степанович, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Паламар Марина та начальник служби у справах дітей Абрам Богдан Федорович.

У Львові на символічній могилі  Івана Вагилевича, що на Личаківському цвинтарі, відбулася духовно-поминальна відправа, яку провели парохи Ясенських церков отець Василь Кімачук та отець Василь Вагилевич, хористки церковного хору. До поминальної відправи приєднались і виступили Горинь Василь – кандидат філологічних наук, провідний науковий співробітник, зав. відділення  нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича  Національної Академії наук України, Стеблій Феодосій – кандидат історичних наук, зав. відділення нової історії України Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича  Національної Академії наук України, Корнєєва Галина – кандидат історичних наук, завідувачка музею «Русалка Дністровая» та музею-садиби М. Шашкевича, Чоповський Василь – кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу історичної етнології Інституту народознавства Національної Академії наук України і уродженець с. Липовиця, що на Рожнятівщині., Василишин Роман – уродженець с. Ясень, просвітянин, кандидат економічних наук, академік Острозького Академічного Братства, голова Рівненської обласної ради минулої каденції, заходами якого в 2006 р. видано книгу «Іван Вагилевич. Кость Вагилевич. Твори», та книгу «Кость Вагилевич. Триєдиність» в 2006 р.

Крім вищезгаданих  науковців і шанувальників творчості Івана Вагилевича із роздумами про сьогоднішній день, поезіями і словом шани виступили поетеса і краєзнавець Оксана Лесюк, родичі І. Вагилевича, отець Василь Вагилевич і Вагилевич Іван Дем’янович, просвітянка Ясенської «Просвіти» Марія Годованець, уродженка Ясеня, а зараз жителька с. Кам’янка Бузька Волошин ( Василишин) Анастасія Данилівна.

Серед присутніх панувала духовна аура, у якій слова набирали високого звучання, оживала пам'ять про славетного сина Ясенської землі Івана Вагилевича. От, що значить сила Духа! А сам Львів, Личаківський цвинтар, музей «Русалка Дністровая», Львівська галерея мистецтв з її директором, героєм України Борисом Григоровичем Возницьким, які ми відвідали, пов’язались в один осередок духовної культури, джерело пізнання, серед якого ми ще більше чулися українцями і радістю підносились наші серця.

Пройшовши дорогою, де ходив Іван Вагилевич, де жив і творив, де і сьогодні витає його дух, ми всі збагатилися духовно, зміцніли тілом і душею.

Коротким, але жертовним було життя Вагилевича. Часто без засобів до існування, а на старості – в самоті, він працював  і вірив, що прийдуть нові покоління, які продовжать його справу і вже  ніколи не дозволять упустити  рідне слово, збережуть для нащадків звичаї і обряди, рідну пісню і колядку, і гордитимуться, що вони бойки, що вони галичани і вони українці. «Лише  одна віра  у майбутнє відродження сильна і непохитна. Вона підносить розум і наповнює серце»,  - казав Іван Вагилевич.

Учімося у нього самопосвяти, та йдімо кроком національного поступу, як прагнув і вчив Вагилевич. І най ніколи не заростають стежки, що ведуть до вічних криниць нашої давньої історії, з яких ще не одне покоління набиратиметься сили й снаги на плідну працю для прослави рідного бойківського краю і всієї України.


* за інформацією Рожнятівської РДА


Переглядів: 1071 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024